Oameni decenti, nu puteti fi concediati

Da, legea este de partea angajatului si intro tara care il uita pe Dumnezeu in arhive din ce in ce mai mult, legea chiar trebuie sa fie de partea angajatului. Altfel, oamenii de dupa lap-top-uri pot lua decizii la bunul plac, bun plac care este la unii mai mult de lup decat de om. Homo homini lupus se trateaza prin aplicarea legii, iar romanii stiau atat de bine sa inhibe lupul din om!

Concedierea se numeste la unii „taiere de costuri” – adica, „nu-mi place de moaca ta, pentru ca stii prea multe”. Dar concedierea este un proces anevoios si cere angajatorului o gramada de timp si hartie si sa aiba toate hartiile si procedurile de resurse umane in ordine.

Deci, daca esti un om decent, adica iti faci treaba si respecti regulile jocului, nu poti fi concediat, pentru ca: n-ai călcat pe bec cu contractul de munca, fisa postului sau regulamentul intern (care sunt obligatorii! daca nu ai, nu este vina ta); nu esti la racoare pentru mai mult de 30 de zile – pentru mai putin, nu se pune; nu zice comisia medicala ca n-ai ce cauta pe postul respectiv, adica esti inapt; n-ai facut tampenii in loc de ce trebuia sa faci – asta se aplica mai ales la inceput, cand nu stii bine jobul;  nu vrei sa iesi la pensie (inca).

Deci, fii decent si straduieste-te sa-ti faci prieteni un avocat, un om de resurse umane… nu strica sa ii intrebi despre drepturile tale, despre lege…. ba chiar poti afla chestii interesante: legea protejeaza angajatul. Mai putin de falimentul firmei….

Linkuri utile ma voi stradui sa adaug in timp.

Deocamdata, priviti aici:

In cazul in care concediati un angajat si acesta va da in judecata, nu puteti invoca in fata instantei alte motive ale actiunii dvs. decat cele precizate in decizia de concediere – http://www.legislatiamuncii.ro/Codul-muncii-actualizat-2007.html.

Interesant, nu?

Poate mai stiti oameni decenti aflati la ananghie si ii incurajati sa se informeze.

Altfel, nimeni nu are nici un drept, atata timp cat suntem ignoranti.

Anunțuri

2 gânduri despre &8222;Oameni decenti, nu puteti fi concediati&8221;

 1. Buna,
  este adevarat ceea ce ai scris in acest articol. Din pacate anagajatorii mizeaza pe faptul ca angajatul nu cunoaste suficient de bine legislatia, procedurile ce ar trebui urmate si mai ales se teme….se teme de angajator,care de cele mai multe ori il intimideaza, il face sa-i fie frica sa actioneze,in cele mai diferite forme,unele mai subtile,altele mai directe,dupa capacitatile de a actiona, dupa nivelul de intelegere al angajatului. Nu de putine ori ne spun,anagajatorii, ca mai asteapta „sute la usa” si ca ar fi bine sa facem tot ce spune „el”, ca altfel…sau ne evalueaza munca dupa niste criterii numai de el stiute….sau daca la un moment dat nu te inscrii in trend-ul impus de sef,nu esti suficient de bun…sau alte astfel de situatii…. Oare este corect sa fim astfel tratati??!!!! Suntem la dispozitia lor??!!! Oare la angajare nu facem un contract ferm, de genul eu imi ofer munca mea, capacitatile mele,timpul meu in schimbul unei recompense financiare, a unui mediu de lucru corect, etc???!!! E bine sa nu uitam ca suntem egali, in sensul ca ne oferim serviciile in schimbul altor servicii si doar atat..

  Apreciază

  • Multumesc pentru comentariu, ai dreptate; articolul e incomplet. Chiar daca angajatorii se plang de procesul complicat al restructurarii legale, multi recurg la cai ilegale de concediere nu ca urmare a legislatiei complicate, ci mai degraba pentru ca nu indeplinesc cerintele legislatiei in vigoare din start. Coruptia le da o posibilitate de scapare in eventualitatea unui control si nestiinta le da tupeul de a pretinde ca au dreptate. Amestec exploziv, in conditiile unei societati asezate, intro societate adolescentina cum e a noastra, face parte din normalitate.
   Ce am vrut sa accentuez in articol e faptul ca informatia da putere, trebuie ca fiecare sa citim legislatie, trebuie ca fiecare sa stim ce sa cerem angajatorului la angajare si pe parcursul derularii contractelor, si numai cu acest efort, cu procese, cu CEDO, cu ITM, cu scandal si pierderi mari, se va intra in normalitate. Unii pot replica in dulcele stil „am o problema, poate mi-o rezolva cineva” ca nu sunt avocati si n-au timp sa citeasca si nu inteleg si nu-i intereseaza. Atitudinea lor e ca si cum te-ai invita in gura unui rechin (angajator) si ai tipa ca nu ai invatat in scoala despre pestele asta. Se va schimba si asta, cu timpul si cu experienta. Informatia nu este putere, cum zic unii, ci furnnizeaza putere, cui o cere.

   Apreciază

Care e parerea ta?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s