O tara pe zi. Azi: Curupteea

Azi scriu o poveste despre o tara numita Curupteea. Tara aceasta nu a fost prin nimic speciala, la inceputul istoriei sale, ca si alte tari din jur, nu este nici mai mare, nici mai mica decat altele si are munti, rauri, lacuri, dealuri, mare, campii, chiar de toate. Curuptanii au fost destui pana de curand, cand s-au mai imputinat, din mai multe cauze, dar sa nu anticipam.

Ceea ce face aceasta tara deosebita de altele, sunt cele cinci vanturi, care bat din cinci directii: de la nord, de la sud, de la est, de la vest si de sus in jos. Din cauza celor cinci vanturi, coruptanii spun foarte mandri despre ei insisi, ca sunt precum trestiile: se indoaie, dar nu se rup. Vanturile laterale puternice i-au obligat pe curuptani sa se doteze cu o coloana vertebrala foarte flexibila, iar vantul de sus in jos ii determina sa se faca cat mai mici, sa bage capul intre urechi si sa-si scurteze gatul, pentru a rezista in bune conditiuni vicisitudinilor. Din aceeasi cauza, curuptanii nu privesc in sus, pentru ca mai mult ca sigur le intra ceva in ochi la fiecare incercare.

Curuptanii pun mare pret pe o activitate denumita generic „des-curca-tare” – care vrea sa spuna sa faci tare pe curca, orice s-ar intampla si sa-ti vezi de treaba ta, scotand-o la capat cu orice mijloace. Originile acestei activitati se pierd in negura timpurilor si mi se pare mie, ca se trag din multa placere a coruptanilor de a spune povesti fara legatura cu realitatea, altfel spus, fantezii, si mai pe coruptana, minciuni. Ce s-o mai lungim, curuptanilor le plac minciunile foarte tare, iar de atata utilizare, au ajuns dependenti de minciuna si de fratele ei mai mare si mai tare, furtul. De aceea, toti conducatorii curuptani sunt alesi in functie de performantele la mintit si la furat. Cu cat e mai gogonata minciuna, cu cat e furtul mai mare si mai strigator la cer, cu atat curuptanii sunt mai admirativi. Furturile mici nici nu sunt bagate in seama, ba chiar sunt pedepsite uneori! Dar furturile si minciunile mari il fac pe curuptan un adevarat conducator.

Cu cat conducatorii sunt mai buni in Curupteea, cu atat oamenii sunt mai cocosati (din cauza vantului de sus in jos) si cu atat mai mincinos va fi alesul viitor.

Un alt obicei interesant al curuptanilor este fasolirea, adica ei se umfla precum fasolea la fiert pentru orice nimic, la sfarsit ramanand doar gaze urat mirositoare. Dar ce distractie sa te lauzi cu realizarile altora si sa te umfli in pene cu minciuni din ce in ce mai mari si sa faci mare scandal desi nici nu stii despre ce e vorba!, pana toata treaba face poc si fas, miroase urat si o pot lua de la capat!

O calitate a curuptanilor este rezistenta lor, de care de asemenea sunt foarte mandri. Asta inseamna ca mananca orice li se spune sa manance, fac orice li se spune sa faca si cred cu multa tarie in minciunile din reclame. De aceea, multi sunt foarte bolnavi si vor multe medicamente, pentru a fi si mai bolnavi, pentru a se putea fasoli cu adevarat in fata vecinilor de bloc. Curuptanii considera dispretul o virtute si il practica cum putine alte natiuni se mai pot incumeta: se dispretuiesc pe sine, isi dispretuiesc copiii, familia, sefii, subordonatii, casa, masina, capra (care trage sa moara), dar se fasolesc foarte tare cand pierd vreuna dintre ele, deoarece asa spune traditia.

In ultima vreme, datorita ciclurilor accelerate de dispret si fasoleala, tara a inceput sa faca implozie, precum o stea care se prabuseste in ea insasi si multi curuptani sunt ejectati in univers si in alte tari, cu foarte mare viteza. Prin alte tari curuptanii sunt muncitori apreciati, datorita coloanei vertebrale flexibile, ceea ce le permite sa fie harnici si rapizi la muncile care necesita aplecari multe. Copiii sunt abandonati, deoarece cand sunt mici, nu stiu nicio minciuna, si nici macar sa vorbeasca. O parte importanta dintre ei sunt ejectati in univers la scurta vreme dupa nastere sau imediat dupa conceptie si lasati in grija lui Dumnezeu.

Din aceasta cauza, copii se nasc tot mai putini in Curupteea, deoarece integrarea intrun sistem atat de mincinos este dificila, mai ales ca parintii le spun copiilor ca trebuie sa spuna doar adevarul, in timp ce ei mint de sting la telefonul de alaturi. Ba chiar parintii merg si la psihologi, sa ii lamureasca ei de ce mint copiii! Ba chiar copiii sunt pedepsiti pana la a fi arsi de vii daca spun adultilor adevarul despre dispretul lor pentru viata si invata de mici ca minciuna te trece puntea, daca te faci frate cu ea. Care nu invata suficient de repede des-curca-tare-a este trimis inapoi pe unde a venit, la acest proces referindu-se si o foarte utilizata injuratura autentic curuptana.

Finalul povestii este cu adevarat curuptan: din ce in ce mai putini, mai batrani si mai inversunati,  conducatorii raman singuri in Curupteea, deoarece implozia a ajuns la final si toti cocosatii, plictisiti oricum de surprizele neplacute inventate de conducatori, au fost ejectati in alte tari de implozia minciunilor nationale. Daca totul a decazut intrun hal fara de hal, nici scaune nu mai sunt destule, pentru – altadata – iubitii conducatori. Ei se cearta perpetuu care sa se aseze primul si cui sa mai ceara spaga, pentru ca trebuie sa faca de serviciu cu randul pentru a mentine sistemul. Asa ca isi dau spaga unul altuia din banii proprii si mai rup cate un scaun trangand de el.

In rest, e liniste si pace. Ursii nevanati de notabilitatile de sus si iepurii neprinsi de fomistii „de jos” populeaza tara fericiti, intrun alt fel de rai, asemanator cu Cernobal, stiti voi, explozia aceea…

P.S. Un furt pe zi: furtul de clienti

Prin mila si politica companiei pentru care lucrez, beneficiez de un abonament la o clinica privata. Am ajuns in ultima vreme pe la aceasta clinica si am cunoscut mai multi doctori.

Azi am avut surpriza sa fiu informata de Centrul Medical Unirea prin SMS, ca unul din doctorii pe care i-am cunoscut in periplurile mele la clinica cu abonamentu’, s-a mutat la CMU si ca ii pot contacta si rascontacta, cand vreau si cand doresc, doar sa-i vizitez, ca nu e gratis.

Ma gandesc si ma tot gandesc: cum a ajuns numarul meu de mobil la CMU? Am calcat, n-am calcat p’acolo? Doctorul a plecat cu toata pacientura? Sa fie oare furt de clienti?

Reclame

Care e parerea ta?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s