Citat

Momente cu Dr. …

Momente cu Dr. Mendelsohn – Sarcina si ecografia

Traducere pentru http://www.cristelageorgescu.ro: Cristina si Mircea Staiculescu

Sursa: http://www.youtube.com/watch?v=YfaUQCp6L1s

“Urmatoarele informatii nu sunt menite sa diagnosticheze, trateze, vindece, sa reduca sau sa previna vreo afectiune. Sunt prezentate exclusiv in scop educativ. Inregistrarea video este dedicata sanatatii si starii de bine a copilului dumneavoastra. Este realizata in onoarea Dr. Robert Mendelsohn care m-a invatat importanta instinctului matern si cat de departe am stat de el pana acum.

Reporter: As dori sa discut despre ecografie si efectele sale nu numai asupra mamei, dar si asupra fatului aflat in dezvoltare.

Dr. Menedelsohn: In zilele noastre, datorita mass-media, foarte multi oameni sunt constienti de pericolul diagnosticarii prin ecografie. Problema e ca doctorii nu iti spun despre aceste riscuri, in schimb iti spun ca nu exista nicio dovada ca ecografiile in sarcina sunt periculoase. Dar daca oamenii ar avea acces la aceleasi informatii la care au si doctorii ar afla ca exista cel putin o duzina de studii experimentale care arata deteriorarea pe care o produc ecografiile, de la deteriorare a biochimiei copilului, deteriorarea sistemului imunitar percum si o maturizare tardiva a sistemului nervos central ale acestuia.

Studiile asupra oamenilor conduse de catre doctorul Ellis Stewart de la Centrul Oxford de studiu al cancerului la copii a evidentiat, intr-o revealuare periodica la fiecare 5 ani, o inicidenta crescuta a cazurilor de leucemie la copiii ale caror mame au fost expuse la ecografii de diagnosticare in perioada in care erau insarcinate. Motivul pentru care acest lucru este important este pentru ca in zilele noastre ecografiile au inlocuit radiografiile efectuate in timpul sarcinii. (sublinierea imi apartine – CG). Doctorii obisnuiau sa efectueze radiografii pelviene pana cand mamele au aflat ca aceste radiografii conduceau la un numar crescut de cazuri de leucemie in randul copiilor nascuti ulterior.

Acum mama ii spune doctorului “Doctore, nu imi vei face radiografie, nu e asa?” si doctorul raspunde “O, nu, nu mai efectuam radiografii, folosim ecografia” si mama atunci ii spune doctorului “Dar ce este ecografia?” si obstetricianul ii spune “O, nu trebuie sa iti faci griji in privinta ecografiilor. Sunt folosite pentru a detecta submarine”. Si asta m-a intrigat intotdeauna, pentru ca nu inteleg ce naiba pot sa stie obstetricienii despre submarine?!

Astfel ca ii recomand fiecarei mame sa se documenteze cat mai mult cu putina, daca este cazul chiar din brosurile editate de catre guvern. Exista o publicatie minunata a guvernului realizata de catre Departamentul de Sanatate si Servicii Sociale al Statelor Unite (U.S. Department of Health and Human Service http://www.hhs.gov) care se numeste “O perspectiva asupra ecografiilor” si care ofera multe dintre studiile importante cu privire la pericolul ecografiilor.

De asemenea recomand ca fiecare mama sa recunoasca faptul ca doctorii au patru ocazii de a-i face copilului ei o ecografie in sarcina, in vreme ce se afla in uter fara ca macar a-i spune acesteia. Prima ocazie pe care doctorul o foloseste este atunci cand ii spune mamei “Nu vrei sa auzi cum bate inima copilului?”, foloseste stetoscopul cu unde Doppler si nu ii spune mamei ca acesta creeaza vibratii magnetice continue. A doua ocazie pentru ecografia intra-uterina este cand foloseste scanarea ecografica pentru a face poze si o intreaba pe mama “Nu vrei sa afli sexul copilului?” fara sa ii spuna ca acea investigatie produce unde electromagnetice intermitente. Mai tarziu, daca ii vorbeste mamei de amniocenteza, nu ii spune acesteia ca varful acului care este introdus in cavitatea uterina, in lichidul amniotic care inconjoara copilul, este ghidat cu ajutorul ecografiei. Si, in sfarsit, la finalul sarcinii, cand efectueaza monitorizarea fetala, fie externa prin atasarea unei centuri de monitorizare pe abdomenul mamei, fie interna prin introducerea echipamentului metalic cu care prinde capul copilului chiar inainte ca acesta sa coboare in canalul cervical, ambele investigatii fiind de fapt tot ecografii. In concluzie, fiecare femeie, fiecare mama care merge in zilele noastre la spital pentru a-si urmari sarcina poate fi sigura ca urmeaza sa fie expusa la ecografii de cateva ori pe perioada sarcinii.

Ma intristeaza cand vad femei insarcinate care chicotesc cu bucurie la fiecare din frecventele lor vizite la doctor pentru “a-si vedea” copiii cu ajutorul ecografiilor. Si inventia aceasta de a lua acasa pozele ar trebui interzisa. Ecografia are un scop, dar nu in felul in care s-a ajuns sa se abuzeze de ea in prezent… (sublinierile imi apartin – CG).

Reporter: Dupa 20 de ani, intelepciunea sa inca se pastreaza … Va incurajez sa cititi cartile Dr. Mendelsohn: “Confesiunile unui eretic medical”, “Cum sa cresti un copil sanatos…in pofida medicului tau”, “Practica masculina: Cum manipuleaza doctorii femeile”.

Draga mea CristelaGeorgescu.ro, a postat un fel de rezumat pt toate linkurile despre ecografie pe care le-am postat (si pe care le veti cauta in blog, daca va intereseaza subiectul „ecografie fetala”). Nu ma pot abtine sa nu reiau info, e prea-prea importanta! Merci, Cristela!

Reclame

Care e parerea ta?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s