EigiEsPi, adica HSP :)

Si eu sunt Highly- Sensitive Person, HSP sau pe romaneste un om cu sistem nervos sensibil, impreuna cu 20 de procente din populatie (dupa o evaluare americana). In Romania nu am cunostinta sa existe evaluari de acest gen, in schimb exista o carte tradusa, a Kyrei Mesich (Manual de supravietuire pentru cei sensibili), psiholog care si-a descoperit aceasta trasatura dupa ce a vorbit cu Elaine Aron. Elaine a batut moneda acestui tip uman, pe care in general, alte tipuri se straduiesc sa „il repare”. Nu e de mirare ca cei mai multi HSPs ajung psihologi, asistenti sociali, artisti, dupa reparatiile la care sunt supusi de la nastere incolo (un ochi plange, altul rade).

Elaine Aron a facut cercetare din anii ’90 incoace pe acest tip uman innascut si are si un instrument de auto-evaluare pe site-ul ei. HSPs au un sistem nervos sensibil, percep cu acuitate si senzatiile (vizuale, auditive, tactile etc.) dar si emotiile si gandurile, totul. De aceea integrarea unui HSP in civilizatia noastra de zgomotosi, certareti, claxonisti, hipermarketofili, e o chestiune de noroc: fie are un sprijin in familie, fie e extrem de incapatanat sa supravietuiasca ca persoana. Foarte multi HSPs ajung sa se nege pe sine, ca „sa compenseze” „deficienta” sensibilitatii si fac pe durii, asumandu-si meserii care ii consuma nervos ca pe lumanari. Si, de cele mai multe ori, aceasta asumare a neasumarii de sine, fie ii duce la boli grave, fie la exitus prematur.

Vorbesc din experienta si am cunoscut destui HSPs. Daca a te cunoaste pe tine insuti e cheia vietii, pentru un HSP, cunoasterea de sine e cheia vietii la patrat. Pe mine m-a ajutat mult cartea Kyrei si faptul ca am renuntat candva la o meserie care ma consuma prea mult. L-am mostenit pe tatal meu in materie de supravietuire :). Si bineinteles, in primul rand, m-au ajutat biserica si rugaciunea. Nu m-au facut zmeu, ci un om mai fericit decat eram, ceea ce nu e putin lucru pt mine :). Material despre HSP gasiti la Elaine si la Kyra destul, in linkurile de mai sus. Daca aveti vreo banuiala, studiati, merita fiecare secunda investita, fie ca sunteti HSP, fie ca stiti unul.

Teach every child you meet the importance of forgiveness.  It's our only hope of surviving their wrath once they realize just how badly we've screwed things up for them.

Teach every child you meet the importance of forgiveness.  It’s our only hope of surviving their wrath once they realize just how badly we’ve screwed things up for them.

Anunțuri

2 gânduri despre &8222;EigiEsPi, adica HSP :)&8221;

Care e parerea ta?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s