De ce scriu un blog

Nu scriu de mult timp intensiv la blog, dar am constatat cateva lucruri interesante pe care le produce scrisul.

In scris investesc cam o ora pe zi, dar de fiecare data primesc o lume noua. Multe-multe lucruri s-au intamplat pur si simplu ca urmare a unui articol, a unui comentariu, a unei fotografii. Sunt maruntisuri interioare, din acelea care iti pun sub semnul intrebarii credinte pe care le credeai de otel si care se dovedesc a fi de arama. La o ciocaneala atenta, arama s-a dat pe fata si ceea ce credeam s-a rasturnat ::))

Chiar daca uneori scriu doar ganduri notate in telefon cu cateva zile inainte, in timp ce Ioan toceste obsesiv-fericit toboganele parcului, scrisul ia timp si energie. Pe langa idei, trebuie sa formulez-reformulez fraze, sa le corectez, sa ma gandesc daca public acum sau mai tarziu, sa pun link-uri, categorii si tag-uri. Deci nu e numai scrisul in sine, sunt si chestii care tin de blog, de aspect, de chestii gen Facebook widget, care nu functioneaza nici acum :). Nici mie nu-mi plac chestiile administrative, nu.

Cu toate astea, le fac, pt ca scrisul plateste in sine investitia de timp (care e si asa scurtat di tat). Si sa va spun cum:

  • Scrisul ma ajuta sa-mi organizez gandurile, discursul, opiniile; cand trebuie sa scriu, imi clarific mesajul intai mie, pt a transmite ceva cat de cat inteligibil altora 🙂
  • E foarte stimulativ pt idei noi; gandurile se tes, se aduc unul pe altul; de la ganduri, fac research, discut si apar directii noi de actiune;
  • Atrage informatii noi, care apar de la articol la articol, din comentarii, citind bloguri, newslettere, baze de date de articole gen pubmed, eurekaalert; am gasit asa multe lucruri folositoare la nivel practic pt noi;
  • Scrisul organizeaza actiunile; forta cuvantului scris este superioara celui vorbit; faceti un experiment (eu l-am facut deja): scrieti pe hartie 3 lucruri (posibile) pe care vi le doriti (materiale sau imateriale) si puneti hartia in biblioteca, intr-o carte citita. Data viitoare cand veti lua cartea din biblioteca (va trece ceva timp pana atunci, cartea fiind citita), cele 3 lucruri vor fi, daca nu total, cel putin partial, realizate. Nu este nimic magic la mijloc, asa functionam la nivel inconstient, prin programare si autoprogramare. Daca suntem oameni.
  • Scrisul incurajeaza cititul, activitate care dezvolta neuronii si creierul; descurajeaza browsingul fara scop si privitul la TV, care sunt pasive si dezorganizatoare pt creier;
  • Ma incurajeaza sa reflectez asupra a ceea ce se intampla si, implicit sa ma cunosc mai bine; e un proces similar cu digestia: cu cat mesteci mai mult, cu atat digeri mai usor.

Cred ca e destul, ca return of investment, pt o ora pe zi :). Din ce am observat, scrisul e acum la carma si sunt tare curioasa unde vom ajunge :).

http://www.cgu.edu/pages/792.asp

Hihihihi.

Reclame

Care e parerea ta?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s