In inghetata si in vaccin si in cremele antiatopice: polisorbat 80

Plecand de la un articol despre ingredientele inghetatei, aducandu-mi vag aminte ca am vazut ingredientul polisorbat in mai multe locuri, am inceput sa caut prin prospecte si compozitii. Mi-am adus aminte cum a aparut dermatita, mi-am adus aminte de vremurile de deruta, cand nu stiam ce sa fac cu copilul meu, care plangea mai tot timpul. Mi-am adus aminte de obrajii lui inflamati si rosii ca focul. De ce? Ioan nu a mancat niciodata inghetata. Dar polisorbatul 80, cauzator de soc anafilactic la pacientii predispusi, apare si in Infanrix-ul pe care l-am platit din buzunarul meu de parinte naiv (da, iata ca am si eu naivitati). Nimeni nu m-a intrebat daca sunt alergica (exista si un procent: 60% dintre copiii care au 2 parinti alergici, vor fi si ei alergici). Nimeni nu a luat in seama faptul ca la 2 luni Ioan avea deja un placard pe picior (simptom de dermatita). I-am mai administrat o portie de chimicale si la 4 luni. Atunci a fost prea mult si a izbucnit dermatita.

Deci Ioan nu va manca inghetata cu polisorbat niciodata, asa nadajduiesc. Bine ar fi sa nu manance nici fetele si nici baietii, nici copiii, nici adultii. Mai jos aveti  prospectul Infanrix, cu formaldehida, hidroxid de aluminiu si polisorbat 80. Nu ar fi trebuit ca medicul pe care l-am platit gras sa faca o injectie, sa puna macar o intrebare? Sau si medicul e nestiutor referitor la ceea ce vinde si foarte motivat financiar sa nu afle mai mult? (aceste vaccinuri, care nu sunt in schema sustinuta de stat, sunt vandute de medicii de familie).

Iata studiul pe care se bazeaza discutia (daca mai gasiti altele, va rog, comentati):

Polysorbate 80 in medical products and nonimmunologic anaphylactoid reactions

 • Esther A. Coors, MD*, ,
 • Heidi Seybold, MD*,
 • Hans F. Merk, MD,
 • Vera Mahler, MD*, Corresponding author contact information, E-mail the corresponding author
 • * Department of Dermatology, Friedrich-Alexander University of Erlangen-Nuremberg, Erlangen, Germany.
 • Department of Dermatology, University of Aachen, Aachen, Germany.
 • Department of Dermatology, Friedrich-Alexander University of Erlangen-Nuremberg, Erlangen, Germany.

Background

Polyoxyethylene-sorbitan-20-monooleate (also known as polysorbate 80 and Tween 80) is a solubilizing agent ubiquitously used in nutritives, creams, ointments, lotions, and multiple medical preparations (eg, vitamin oils, vaccines, and anticancer agents) and as an additive in tablets. Whereas its relevance as a contact allergen has declined during the past decades, it is of current relevance as a “hidden” inductor of anaphylactoid reactions.

Objective

To identify polysorbate 80 (generally believed to be an inert vehicle) as an inductor of a severe anaphylactoid reaction.

Methods

Skin prick testing, enzyme-linked immunosorbent assay, IgE immunoblotting, and flow cytometric detection of basophil activation were performed in controls and in a patient with a medical history of anaphylactic shock due to intravenous administration of a multivitamin product during pregnancy.

Results

Polysorbate 80 was identified as the causative agent for the anaphylactoid reaction of nonimmunologic origin in the patient. Polysorbate specific IgE antibodies were not identified in enzyme-linked immunosorbent assay and immunoblot examinations, confirming the nonimmunologic nature of the anaphylactoid reaction.

Conclusions

Polysorbate 80 is a ubiquitously used solubilizing agent that can cause severe nonimmunologic anaphylactoid reactions.

Prospectul complet de la vaccinul Infanrix, cu care mi-am otravit copilul (vi se pare exagerat cuvantul „otravit”? atunci ganditi-va ca au trecut un an si 8 luni de atunci si el inca reactioneaza la orice chimicala):

Prospect INFANRIX, suspensie

Denumire comerciala: INFANRIX, suspensie / VACCIN COMBINAT DTPA-IPV+HIB

Producator: SmithKline Beecham

Indicatii terapeutice: Infanrix este indicat in imunizarea primara fata de difterie , tetanos si pertussis incepand cu varsta de 2 luni. Infanrix este indicat ca doza de rapel la copii anterior imunizati cu trei sau patru doze de vaccin DTPa, difteric, tetanic sau pertussis celular (DTPc).

Compozitie calitativa si cantitativa:
Infanrix contine toxoid difteric, toxoid tetanic si trei antigene pertussis purificate [toxoid pertussis(TP), hemaglutinina filamentoasa(HAF) si o proteina de membrana externa de 69 kilodaltoni (pertactina)] adsorbite pe saruri de aluminiu. Toxinele difterica si tetanica obtinute din culturi de Corynebacterium difteriae si Clostridium tetani sunt detoxifiate si purificate. Componentele vaccinale de pertussis acelular (TP, HAF si pertactina) sunt preparate din culturi de Bordetella pertussis aflate in faza I de crestere, din care TP, HAF si pertactina sunt extrase, purificate si detoxifiate. Toxoidul difteric, toxoidul tetanic si componentele vaccinale de pertussis acelular sunt adsorbite pe saruri de aluminiu. Vaccinul final se prezinta sub forma de suspensie salina si contine 2-fenoxietanol ca prezervant. Infanrix intruneste cerintele Organizatiei Mondiale a Sanatatii privind prepararea substantelor biologice si vaccinurile difteric si tetanic. O doza de 0,5 ml de vaccin contine minimum 30 unitati internationale (UI) toxoid difteric, 40 UI toxoid tetanic, 25 g TP, 25 g HAF si 8 g pertactina.

Posologie :
Doza recomandata de vaccin este de 0,5 ml . Deoarece schemele de vaccinare variaza de la o tara la alta, schema fiecarei tari poate corespunde recomandarilor nationale respective. Imunizarea primara consta in 3 doze, cu rapeluri in cel de-al doilea si cel de-al saselea an de viata.

Mod de administrare:
Infanrix se injecteaza intramuscular profund. Infanrix se administreaza cu precautie subiectilor cu tulburari hemoragipare, deoarece se pot produce hemoragii in urma administrarii intramusculare la acesti subiecti; dupa injectare, se aplica o presiune ferma la locul inocularii (fara utilizarea unui bandaj), timp de minimum doua minute. In nici un caz Infanrix nu se va administra intravenos.

Contraindicatii:
Infanrix nu trebuie administrat subiectilor cu hipersensibilitate cunoscuta la vaccin sau celor care au prezentat in antecedente semne de hipersensibilitate dupa o administrare anterioara de Infanrix, vaccin difteric, tetanic sau DTPc. Infanrix este contraindicat copiilor care au prezentat encefalopatii de etiologie necunoscuta produse in cursul primelor 7 zile de la administrarea unui vaccin cu componenta pertussis. In aceasta situatie, vaccinarea trebuie continuata cu vaccin difteric si tetanic.

Precautii speciale de utilizare:
Precedarea imunizarii de catre examenul clinic si investigarea antecedentelor (in special privind imunizari anterioare si producerea unor eventuale efecte nedorite) constituie o regula de buna practica clinica. Ca si in cazul altor vaccinuri, administrarea de Infanrix trebuie amanata la subiectii cu afectiuni acute febrile severe. Prezenta unei infectii minore nu constituie, totusi, o contraindicatie . Daca vreunul dintre fenomenele de mai jos s-ar putea afla in corelatie temporala cu administrarea de DTPa sau DTPc, decizia administrarii unor alte doze de vaccin ce contine componente pertussis ar trebui reconsiderata cu cea mai mare atentie. In anumite situatii, cum ar fi incidenta crescuta a tusei convulsive, posibilele beneficii pot depasi eventualele riscuri, mai ales cand aceste fenomene nu se asociaza cu sechele permanente. Urmatoarele evenimente au fost considerate anterior contraindicatii pentru DTPc, in prezent putand constitui doar precautii generale: temperatura de ³ 40,5C in primele 48 de ore, fara o alta cauza decelabila; colapsul sau starea de soc (episod hipotonic-hiporeactiv), in primele 48 de ore de la vaccinare; plansul permanent, de nestapanit, cu durata ³ 3 ore, in primele 48 de ore de la vaccinare; convulsii febrile sau afebrile, in primele 3 ore de la vaccinare. Antecedente personale de convulsii febrile, precum si antecedente heredo-colaterale, nu constituite contraindicatii. Infectia cu HIV nu constituie o contraindicatie . Ca si in cazul tuturor vaccinurilor injectabile, un tratament medical adecvat trebuie sa se gaseasca la indemana pentru posibilele situatii de reactii anafilactice in urma administrarii vaccinului. De aceea , persoanele vaccinate trebuie sa ramana sub supraveghere medicala timp de 30 de minute de la vaccinare. Vaccinul trebuie administrat intramuscular profund, ca toate vaccinurile difteric, tetanic si pertussis si, preferabil, alternand locul de inoculare . Infanrix se administreaza cu precautie subiectilor cu tulburari hemoragipare, deoarece se pot produce hemoragii in urma administrarii intramusculare la acesti subiecti. In nici un caz, Infanrix nu se administreaza intravenos.

Interactiuni medicamentoase si alte forme de interactiune:
Infanrix se poate utiliza indiferent de momentul administrarii altor vaccinuri in perioada copilariei, cu exceptia vaccinurilor cu componenta rujeolica care trebuie administrate concomitent sau la interval de cel putin o luna. Diferitele vaccinuri injectabile se administreaza in diferite locuri anatomice. Este posibil ca la pacientii care primesc o terapie imunosupresiva sau sunt imunodepresati sa nu se obtina raspunsul imun scontat.

Sarcina si alaptare :
Infanrix nefiind destinat adultilor, nu exista informatii privind siguranta administrarii vaccinului in sarcina sau lactatie si nici date privind afectarea functiei de reproducere la animale.

Reactii adverse:
In cursul studiilor clinice controlate, au fost monitorizate activ si inregistrate semnele si simptomele tuturor persoanelor vaccinate dupa fiecare doza de vaccin , cu ajutorul unor fise zilnice.
Urmatorul tabel, bazat pe rezultatele unor studii comparative, insumeaza simptomele locale solicitate si raportate in cursul primelor 48 de ore de la vaccinare, sub forma de procentaj din dozele administrate.

Simptomelocale solicitate Imunizare primara Rapel
Infanrix(1275 doze) DTPc(455 doze) InfanrixdupaInfanrixprimar(269 doze) DTPcdupaDTPcprimar*(92 doze) InfanrixdupaDTPcprimar(273 doze) DTPc dupaDTPcprimar(91 doze)*
durere 2,5 19,1 15,6 55,4 15,8 59,3
eritem (> 2 cm) 0,1 1,1 4,5 3,3 2,2 5,5

induratie(2 > cm) 0 1,3 3,0 7,6 1,5 5,5
Simptomele generale solicitate, care au fost raportate in cadrul acelorasi studii comparative si in aceeasi perioada de timp, sunt prezentate in tabelul urmator.

Simptome generale solicitate Imunizare primara Rapel
Infanrix DTPc InfanrixdupaInfanrixprimar DTPcdupaDTPcprimar* InfanrixdupaDTPcprimar DTPc dupaDTPcprimar*
febra > 38°C (rectal) 9,9 42,2 26,8 64,1 29,3 63,7
febra > 38°C (rectal) 0,2 1,3 0,4 4,3 0,7 4,4
planset neobisnuit 5,2 11,9 8,6 14,7 2,6 11,0
varsaturi 3,0 4,4 3,3 7,6 2,6 2,2
diaree 5,9 6,8 11,2 13,0 8,1 16,5
diminuarea apetituluialimentar 4,2 20,7 7,1 43,5 12,5 29,7
somnolenta 9,3 13,6 10,4 31,5 10,3 14,3
insomnie /agitatie 9,3 16,7 32,6 32,6 7,7 16,5

Date suplimentare despre siguranta se gasesc in alte studii, care evalueaza imunizarea primara si administrarea dozei de rapel. Aceste studii, care includ studii necomparative, confirma siguranta DTPa rezumata mai sus. Eritemul si induratia cu dimensiuni de peste 10 cm au fost raportate dupa doza de rapel si s-au remis spontan . Ca si in cazul DT si DTP, edemul extins al coapsei a fost rareori semnalat. Dintre simptomele nesolicitate, urmatoarele au fost raportate pentru: imunizarea primara cu Infanrix (un total de 11406 doze investigate): pielea si anexele (1% sau mai putin) – dermatita ; aparatul respirator (3% sau mai putin) – tuse , rinita , bronsita , alte infectii ale cailor respiratorii superioare; mecanism de rezistenta (1% sau mai putin) – otita medie; rapel cu Infanrix dupa imunizarea primara cu Infanrix (un total de 2363 doze investigate): aparatul respirator (4% sau mai putin) – tuse , faringita , bronsita , alte infectii ale cailor respiratorii superioare, rinite , tulburari respiratorii ; mecanism de rezistenta (3% sau mai putin) – infectii virale , otita medie; rapel cu Infanrix dupa imunizare primara cu DTPc (un total de 606 doze investigate): aparatul respirator (3% sau mai putin) – tuse , faringita , infectii ale cailor respiratorii superioare, bronsite ; mecanism de rezistenta (2% sau mai putin) – otita medie. In situatii extrem de rare au fost raportate colaps si stare de soc (episod hipotonic-hiporeactiv) si convulsii, in primele 2-3 zile de la vaccinare. Remisiunea a fost spontana si fara sechele in toate aceste cazuri.

Informatii relevante despre vaccinuri:
Raspunsul imun dupa imunizarea primara cu Infanrix: La o luna dupa o imunizare primara cu trei doze in primele 6 luni de viata, peste 99% dintre copiii vaccinati cu Infanrix au prezentat titruri ale anticorpilor de peste 0,1 UI/ml fata de difterie si de tetanos. Vaccinul contine TP, HAF si pertactina, antigene considerate a juca un rol important in protectia fata de tusea convulsiva, iar studiile clinice au demonstrat ca raspunsul vaccinal fata de aceste antigene a fost de peste 95%. Raspunsul imun fata de doza de rapel cu Infanrix: In urma administrarii dozei de rapel de Infanrix in al doilea an de viata (13-24 de luni) toti copiii primoimunizati cu Infanrix au prezentat un titru de anticorpi de peste 0,1 UI/ml fata de difterie si de tetanos. Raspunsul la rapel fata de antigenele pertussis a fost observat la peste 96% dintre acesti copii . Eficacitatea protectoare a Infanrix: Eficacitatea protectoare a imunizarii primare cu Infanrix fata de tusea convulsiva tipica asa cum a fost definita de Organizatia Mondiala a Sanatatii (³21 zile cu tuse paroxistica confirmata de laborator) a fost demonstrata prin: un studiu orb prospectiv asupra contactilor, realizat in Germania (schema de administrare la 3, 4, 5 luni). Pe baza datelor colectate de la contactii secundari ai comunitatilor familiale la care s-a inregistrat un index al cazurilor de tuse convulsiva tipica, eficacitatea protectoare a Infanrix a fost de 88,7%. Protectia fata de cazurile usoare confirmate de laborator, definite prin minimum 14 zile cu tuse de orice tip a fost de 73% si 67% cand a fost definita ca minimum 7 zile cu tuse de orice tip. Un studiu asupra eficacitatii, sponsorizat de NIH si realizat in Italia (schema de administrare la 2, 4, 6 luni). Eficacitatea vaccinului a fost de 84%. Cand definitia tusei convulsive a fost extinsa si asupra cazurilor clinic usoare in functie de tipul si durata tusei , eficacitatea vaccinului a fost de 71% pentru > 7 zile cu tuse de orice tip si 73% pentru 14 zile cu tuse de orice tip.

Particularitati farmaceutice:
Excipienti: Hidroxid de aluminiu, fosfat de aluminiu, formaldehida , 2-fenoxietanol, polisorbat 80, clorura de sodiu , apa pentru uz parenteral.

Incompatibilitati:
Infanrix nu trebuie amestecat cu alte vaccinuri in aceeasi seringa , cu exceptia vaccinului Hiberix sau a altor vaccinuri H. influenzae cu poliribozil-ribitol-fosfat cuplat cu toxoid tetanic.

Valabilitate:
Pastrat conform recomandarilor, valabilitatea vaccinului este de 36 de luni.

Conditii speciale de pastrare:
Infanrix trebuie pastrat intre +2C si +8C. A nu se congela. A se arunca vaccinul daca a fost supus congelarii. Vaccinul trebuie administrat imediat dupa deschiderea flaconului (nu mai tarziu de 8 ore de la deschiderea acestuia).

Natura si continutul ambalajului:
Infanrix se prezinta sub forma unei suspensii tulbure de culoare alba , in flacon de sticla sau seringa de sticla preincarcata. In urma depozitarii, vaccinul poate lua aspectul unui depozit alb cu supernatant limpede. Flacoanele si seringile sunt realizate din sticla neutra de tip I, in conformitate cu Cerintele Farmacopeei Europene.

Instructiuni de folosire/manipulare :
Vaccinul trebuie bine agitat pentru a obtine o suspensie tulbure uniforma si controlat vizual pentru a observa orice particula straina si/sau modificare a aspectului fizic inaintea administrarii. In cazul constatarii acestora, vaccinul se arunca. Asa cum a fost mentionat, Infanrix poate fi amestecat cu Hiberix. In acest caz, diluentul din pachetul cu Hiberix este inlocuit cu vaccinul Infanrix. Din pachetul cu Hiberix, flaconul cu diluent se arunca. Noul vaccin combinat se reconstituie prin adaugarea intregului continut al recipientului cu Infanrix la flaconul ce contine pastila de vaccin Hiberix liofilizat. Amestecul extemporaneu obtinut se utilizeaza in acelasi mod ca si vaccinul Infanrix simplu.

Compozitie Atoderm, crema antiatopica:

WATER (AQUA), GLYCERIN, MINERAL OIL (PARAFFINUM LIQUIDUM), ETHYLHEXYL PALMITATE, BIS-PEG/PPG-16/16 PEG/PPG-16/16 DIMETHICONE, NIACINAMIDE, SODIUM ACRYLATE/SODIUM ACRYLOYLDIMETHYL TAURATE COPOLYMER, ISOHEXADECANE, TOCOPHERYL ACETATE, MANNITOL, XYLITOL, RHAMNOSE, FRUCTOOLIGOSACCHARIDES, LAMINARIA OCHROLEUCA EXTRACT, CAPRYLIC/CAPRIC TRIGLYCERIDE, POLYSORBATE 80, DISODIUM EDTA, CITRIC ACID, CHLORPHENESIN, TRICLOSAN

Fórmula sin perfume. Hipoalergénico.

Asa… deci, hipoalergenic!

Sursa: http://www.parafarmaciarus.es/tienda-online/dermocosmetica/tratamiento-facial/Bioderma-Atoderm-PP-AntiRecidiva-Crema-Manten-Piel-Atopica-200-167927-ventaonline.html

Iata articolul de plecare: http://www.realfarmacy.com/sweet-creamy-poison-toxic-ingredients-found-in-soft-serve-ice-cream/

Iata linkul la articolul ce leaga reactia alergica severa de polisorbat 80: http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1081120610610241

Mai multe despre Infanrix: http://www.ema.europa.eu/docs/ro_RO/document_library/EPAR_-_Product_Information/human/000296/WC500032505.pdf

Dumnezeu sa ne ierte pe toti!

Anunțuri

6 gânduri despre &8222;In inghetata si in vaccin si in cremele antiatopice: polisorbat 80&8221;

 1. Nu-mi vine sa cred! Si eu tot Atoderm folosesc pentru pielea atopica a lui Vlad…Nu-ti pot descrie ce este acum in mintea si sufletul meu, mai ales ca am luat la puricat si gelul de dus de la A-Derma, tot pentru piele atopica si l-am gasit plin de PEG-uri si alte nenorociri. Deci, in loc sa-mi faca puiul mai bine, acestea il intoxica si mai mult…
  Mady, spune-mi, te rog, cu ce il speli acum pe Ioan si ce crema de corp folosesti. Am tot citit de sapunul de Alep in ultima vreme si mi se pare o varianta foarte bune pentru spalat, mai ales ca e indicat in probleme dermatologice. Iar ca varianta la crema ma gandesc la un unt de shea sau cocos. Poate imi mai dai tu niste idei. Mersi!

  Apreciază

  • Da, mai, ne fac din vorbe cu mare arta, marketingii cestia! Acum il spal pe Ioan cu sapun de Alep organic de la Naturalia (ulei de dafin 35%, ulei de masline 65%, organice). Foarte bun. Pt cap folosesc Welleda, sampon si gel de dus, rar (o data pe saptamana). Nici cu sapunul nu sunt insistenta. daca nu ai chimicale in casa (detergent de vase, de rufe), nu ai nevoie de creme. Noi folosim o data la 2 saptamani o crema de farmacie care mi-a parut mie mai curata. Dar nu e cine stie ce, pur si simplu Ioan s-a impacat cu putina crema de care are nevoie. De la A-derma, Exomega. Mai zic o data: cel mai bine e sa nu folosesti deloc crema. Nu stiu ce sa spun de shea si cocos, am avut in casa, dar nu am incercat. Probabil m-a orbit oboseala 😦

   Apreciază

Care e parerea ta?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s