Despre polipi, doar putin

Nu stiu multe despre polipi, dar am auzit in ultima vreme despre cel putin 2 operatii pt polipi. Asa ca, in 5 minute azi, 5 minute ieri, ma uit si eu repede pe net sa vad care e treaba cu polipii. Dat fiind ca Ioan are 2 ani si un pic, ma gandesc sa nu ma trezesc si eu intr-o zi cu „vaaaai, dar ce polipi maaaari areeeee!” (pe principiul „daca se intampla altor copii, ni se poate intampla si noua”).

Bun, si ma uit la terminologie intai: polipii sau vegetatiile adenoide. Si ce gasesc, de ma uimesc? Nu sunt nici pe departe, cum gandeam eu, un fel de tumori benigne, ci sunt inflamatii ale unui tesut limfatic aflat pe undeva intre nas si faringe, numit amigdala lui Luschka. Subliniez asta, ca sa fie clar ca nu sunt excrescente nefolositoare, precum negii, ci sunt tesut care are functie imunitara su de drenaj, ca de altfel tot sistemul limfatic. Prin sistemul limfatic calatoresc cu viteza  luminii celulele specializate ale sistemului imunitar, cand sunt chemate la urgente. Logic ca avem 2 amigdale care pazesc intrarea in esofag si iata ca acum descoperii domle’ la varsta de 40 de ani, inca 2 si inca 2!

There are three different kinds of tonsils: the palatine tonsils are a pair of oval-shaped structures about the size of almonds, partially embedded in the mucous membrane, one on each side of the back of the throat. The lingual tonsils are below the palatine tonsils at the base of the tongue. The pharyngeal tonsils, or adenoids, are on the upper rear wall of the mouth cavity; they are of fair size in childhood but usually shrink after puberty. The tonsils are part of the lymphatic system and help to filter the circulating lymph of bacteria and any other foreign material that may enter the body, especially through the mouth and nose. In the process of fighting infection the palatine tonsils and the adenoids sometimes become enlarged and inflamed.

Bun, deci originea polipilor este in inflamatii ale acestor tesuturi limfatice care degenereaza in timp intr-o hiperplazie (crestere in grosime) a mucoasei, care poate ajunge pana la relativa blocare a cailor aeriene. As vrea sa fi auzit ceva, undeva, o vorbulita despre tratamentul acestei inflamatii locale. N-am auzit decat despre o procedura, care n-a vindecat de cand ma stiu o inflamatie: excizarea, procedura chirurgicala. Prin indepartarea tesutului inflamat, din cate pot eu sa – mi dau seama, facem un lucru bun: eliberam caile respiratorii, care altfel, fiind mai mult sau mai putin blocate, devin o problema majora.

Pe de alta parte, eliberam caile respiratorii si nu stim de unde a aparut inflamatia? Nu tratam cauza, ci efectul, iar cauza se muta altundeva in corp si experienta imi spune ca nu se muta in alt corp :). De obicei apar alte inflamatii si alte probleme ulterior, poate la distanta de ani de zile. Un articol documentat de medicina alopata (cu care nu sunt in mare parte de acord, dar e documentat) ne spune ca:

Patogeneza exacta a polipozei nazale nu este deocamdata cunoscuta, insa specialistii au corelat aparitia polipilor cu o serie de afectiuni din sfera respiratorie, alergica si ORL, printre care:
– Astmul bronsic: este prezent la 25 – 50% din pacientii cu polipi;
– Fibroza chistica: este prezenta la 6 – 48% din pacienti;
– Rinita alergica;
– Rinosinuzita cronica;
– Dischinezia ciliara primara;
– Intoleranta (sensibilitatea) la aspirina: este prezenta la 30% dintre pacienti;
– Sindromul Churg-Strauss: 50% din pacientii cu acest diagnostic au si polipi nazali;
– Sindromul Young: consta in sinuzita cronica, polipoza nazala si azospermie.

Mda, pai din ce vad eu aici, nu e chiar asa de simplu si nici nu are cum sa fie. Polipii arata o inflamatie cronica in organism, care poate avea variate etiologii. Faptul ca ii dam jos, nu reduce inflamatia, nu indeparteaza cauza ei, dar putem uita de ea, din moment ce copilul nu mai haraie cand respira.

Deeeci? Ce credeti ca e de facut?

Fara polipi! Dar cum?

Fara polipi! Dar cum?

Surse:

http://medical-dictionary.thefreedictionary.com/tonsil

http://www.sfatulmedicului.ro/Nasul-si-sinusurile/polipii-nazali_5860

Reclame

Care e parerea ta?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s