De ce traim intr-o tara comunista?

Iata de ce: pentru ca avem argumente ca este comunista!

Aveti mai jos un articol al Andreei despre educatia acasa, care mi-a placut atat de tare, incat nu ma pot abtine sa nu-l reiau.  Daca nu va puteti dumiri ce e in neregula cu docomentul mentionat mai jos, poftiti pe blogul Andreei si va lamuriti ce inseamna sa faci educatie acasa (eu ma pregatesc pt aceasta perspectiva, pt ca se pare ca e optiunea optima pt noi; n-am renuntat cu totul la ideea educatiei in sistemul Waldorf si astept momentul potrivit sa imi dicteze decizia… Pt ca eu nu iau decizii stralucite, il las pe bunul Dumnezeu sa spuna ce si cum; sunt cu urechile ciulite :)).

http://homeschooling.urbankid.ro/2013/10/19/de-ce-nu-mi-doresc-legalizarea-educatiei-acasa/#comment-3312

De ce NU-mi doresc legalizarea educației acasă19/10/2013 by Andreea | 0 comments

Nu, n-am tastat greșit. Chiar nu-mi doresc legalizarea educației acasă în felul în care este propusă în prezent. Există un proiect de lege care se află acum în dezbatere la Camera Deputaților și care este, pe scurt, o bătaie de joc, atât în ce privește conceptul de educație acasă, cât și în ceea ce-i privește pe părinții interesați de această alternativă.

Citindu-l, nu-mi venea să cred câte inepții se pot aduna într-un document oficial de numai 8 pagini și ceva. Vi le spun pe cele mai ”savuroase”:

– ca să poți educa acasă, trebuie să devii ”asistent educațional”, iar ca să devii așa ceva trebuie să fi urmat un liceu psihopedagogic (too late now!), să fii profesor în învățământul primar sau gimnazial, sau să  ai o diplomă universitară și să obții un atestat după ce urmezi un curs special acreditat de MEN (yey!)

– apoi trebuie să treci câte un examen anual la toate disciplinele prevăzute de programa națională pe care urmează s-o parcurgă copiii în acel an

-tot anual trebuie să depui o cerere de școlarizare la domiciliu, care poate sau nu fi aprobată de autorități

– trebuie respectată programa națională

-trebuie elaborate planificări detaliate pentru fiecare materie care sunt depuse la ”Centrul Local pentru Educația la Domiciliu” (bun prilej să se mai stoarcă niște bani de la bugetul de stat)

– este obligatoriu un orar FIX pentru studiu

-la sfârșitul fiecărui semestru, un inspector vine acasă și evaluează copilul; dacă copilul nu promovează, urmează un al doilea test în termen de 30 de zile, iar dacă și acesta e nesatisfăcător, părinții au obligația să înscrie copilul la o școală, având șansa să reia educația acasă după un an

– rezultatele evaluărilor se trec în catalog și carnet de note.

Dacă mai aveți chef, iată și ”docomentul” cu pricina: http://www.cdep.ro/proiecte/2013/300/60/9/pl665.pdf

wallpaper

De unde să încep?? Mi-e clar că autorii nu au nici cea mai mică noțiune despre educația acasă. Pare că ar fi luat sintagma ”școlarizare la domiciliu”, care mie una nu-mi place defel și n-o folosesc, la propriu și s-au oprit aici. Nu cred că au parcurs vreodată măcar o jumătate de articol decent despre acest concept și nu cred că au stat de vorbă nici 5 minute cu un părinte interesat și documentat cu privire la educarea copiilor în familie. Nu pot să cred că se are în vedere sprijinirea părinților care vor să-și educe acasă copiii, ci mai degrabă împiedicarea lor prin denaturarea voită a conceptului și impunerea unor restricții și condiții absurde.

Nu le pot găsi nicio scuză care să se susțină logic. Să fie din grijă pentru copii? Dar ce grijă obtuză și autosuficientă este aceea care consideră că există numai o modalitate de a face educație? Că numai urmând un sistem (acasă sau la școală) le poate fi bine copiilor?

Un alt lucru care mă oripilează este prezumția de vinovăție de la care pornește întreg cadrul gândit de autori. Citind toate condițiile pe care trebuie să le îndeplinești, mi-e clar că:

1. ești considerat un soi de părinte-problemă care trebuie evaluat și verificat constant ca să nu-și distrugă copiii

2. n-ai cum să le îndeplinești decât cu foarte mari eforturi

2. chiar dacă reușești, ai pierdut pe drum cam toate motivele pentru care a-i face educație acasă

3. ești mereu la cheremul autorităților, ceea ce numai relaxare și continuitate nu-ți oferă

4. puținii părinți care se gândeau la educația acasă vor fi total descurajați și, cel mai probabil, vor renunța încă dinainte de a se înhăma la procedura descrisă în proiect

Mă frapează lipsa de logică a autorilor. Păi dacă mi-era totuna să urmeze copilul programa națională, să aibă orar fix, manuale, carnet de note și toate celelalte, să fie evaluat și comparat cu alții, îmi mai trecea prin cap să-l educ acasă? Evident, nu! Era mult mai simplu și mai eficient să-l dau la școală.

Prin prezentul proiect, dacă Doamne ferește! se votează vreodată, va fi omorâtă în fașă mișcarea pentru educație acasă de la noi. Fiindcă nu cred că există vreun părinte HS care să vrea legalizarea cu prețul denaturării complete a conceptului. Noi vrem legalizarea educației acasă, nu a ceea ce își închipuie autoritățile că este educația acasă.

Decât așa, mai bine lipsă! Mai bine rămânem în stadiul de acum, în care, deși nu avem educația acasă specificată în lege ca alternativă, avem posibilitatea de a ne educa acasă copiii sub umbrela unei școli la distanță. Avem libertatea de a alege sau nu o structură, de a le oferi copiilor noștri o educație cu adevărat personalizată, flexibilă, autentică și ancorată în viața de zi cu zi, chiar dacă suntem oarecum under the radar. Mai bine așa decât sub ochiul ”binevoitor” al lui Big Brother.

Reclame

Care e parerea ta?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s