In casa

Motto: cine nu citeste carti copilului „pentru ca le rupe”, se aseamana celui care nu foloseste farfurii, „pentru ca se sparg”.

De nevoie si de raceala (a mea), stam in casa. Surprinzator pentru mine, ne-am descurcat tare bine si Ioan a facut o gramada de chestii care i-au placut [are o deviza in asemenea momente: „vesel, vesel, fericit”]. Stiti din alte articole ale mele ca sunt fan „stat pe-afara”, pentru ca face foarte bine alergicilor, iar miscarea imbunatateste si dispozitia (stimuleaza productia de endorfine), si imunitatea. Se pare ca totusi mai e loc de discutie si aici, ca peste tot, dar asta e subiectul altui articol.

Ce se poate face in casa cu un copil activ de 2 ani si 5 luni si o mama racita-cobza?

Iata:

1. Matematici aplicate pe podeaua din bucatarie (jocul e inventat de Ioan, eu i-am pus la dispozitie elementele; citind prin studii psihologice ca matematica „de bucatarie” e la fel de eficienta ca si cea academica, am pus in sertar capacele si oala; el le scoate, le sorteaza, face turnuri, „nu e la fel/e la fel” etc.; toate aceste tipuri de jocuri sunt bazele matematicii).

Iar eu am timp sa spal vasele, hahaha.

P1010813

2. Lecturi, versificatie, engleza, treburi pentru suflet: asa cum se straduieste sa va convinga si fina mea de la bebelibrarie.ro, cititul in copilaria mica si foarte mica e cel mai important lucru din punct de vedere academic pe care il puteti face pt copilul/copiii vostri. Si nu pentru ca dezvolta limbajul (cititul de catre parinti coreleaza cu TOATE tipurile de performanta academica, inclusiv la mate-fizica) ci pentru ca dezvolta cuplul atentie-perseverenta, un cuplu de forte, care combinat cu motivatia poate duce orice copilas cu dotare medie pana la Premiul Nobel (ca tot citesc in „Stiinta si Tehnica”…). Si va reamintesc asta pentru ca tot mai multi parinti se plang de surescitarea copiilor lor, de incapacitatea de a se concentra samd. Aveti remediul la indemana!

Ioan iubeste versurile, pt ca i-am tot versificat, si cu Laura Muntean si fara. Acum suntem la La Fontaine si citim in continuare Poeziile crestine, pline de invataturi pentru suflet. Tot pentru suflet e si Filocalia, dar pentru copilasi putin mai mari. Acum o citesc eu 🙂

Pentru limba engleza, folosim CD-urile de la colectia de carti Let’s Sing! Sunt eficiente, sunt placute, sunt o joaca pe care Ioan o cere („Dans! Dans!” zice el). Si, pe langa asta, e singura metoda eficienta de invatare a limbii engleze! (inclusiv pentru adulti).

P1010822

Si bineinteles, desenul (m-am specializat in mosi si babe, ursi si alte personaje de basm), fotbalul, cursele de masini si alte jocuri prea-bine cunoscute jucatorilor de 2 ani si 5 luni.

Inca o data: toate acestea sunt JOCURI si trebuie sa ramana jocuri. Orice educatie pre-scolara care nu este joc, nu aduce beneficii pe termen lung de niciun fel (tot din studii americane e aceasta concluzie si din rezultatele finlandeze); dimpotriva, orice „educatie” formala tinde sa distruga creativitatea foarte repede, precum si folosirea gadget-urilor de orice fel, TV-ul si excesul de jucarii „care fac totul” (vorbesc, sar si mananca in locul nostru). O educatie fericita!

O selectie de carti care imi plac: http://www.bebelibrarie.ro

Reclame

Care e parerea ta?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s