Rafting psihologic: dislexia.net

Incep o pagina si o serie de articole foarte pragma-practice despre dislexie. Se numeste si „net” pentru ca stiu ca sunteti multi acolo care nu stiti de ce si cum si aveti multa nevoie sa stiti ca sunteti ok, ca aveti multe talente si ca n-ar trebui sa va pierdeti vremea cu o eterna reparare si compensare a defectelor ci, chiar acum, sa „intrati in bucurie”, adica, sa va dezgropati talantii si sa ii folositi! Aici este primul pas catre o retea care va implica oameni, resurse, cunostinte si materiale dedicate dislexiei, disgrafiei, discalculiei si… altor „disuri”.

Ce este dislexia? Cred ca multi dintre voi (intre 10 si 20 de procente, dupa estimari britanice si americane), puteti raspunde mai bine decat mine… Nu sunt dislexica, deloc. Eu doar nu-mi aduc aminte numele si fetele oamenilor. Pana la punctul la care cateodata, stand fata in fata cu una din surorile mele, pot sa ma intreb profund intrigata: “Ei, dar cum o cheama pe sora mea?”. In cateva zeci de secunde imi aduc aminte, slava Domnului! Cred ca oricare dintre noi avem particularitati de genul asta 🙂

Si iar #dislexici

Insa cum s-a intamplat, cum nu s-a intamplat, in familia mea, in viata mea, sunt mai multi dislexici. Oameni pe care ii iubesc si ii pretuiesc si cu care am invatat sa traiesc frumos si bine (nu radeti! in Anglia exista grupuri de suport pentru sotii celor care au dislexie!).

Frumos si bine si cu multe rateuri, ca asa e omul: mai calca intr-o groapa, mai calca intr-o balta, dar nu se intoarce acasa din cauza asta, nu? Sau poate uneori ne intoarcem acasa, ca sa ne schimbam pantofii, dupa toate ploile care au fost 🙂

Deci, ce este dislexia? Este ce este, vorba lui Trasnea al lui Creanga. Am luat din biblioteca Manualul de diagnostic psihiatric american (DSM) si Manualul Oxford de psihiatrie si am dat cautare pe net si n-am gasit ceva sa-mi vorbeasca despre sotul meu, despre nepoata mea, despre prietena mea. Nimic. Toate definitiile contin cuvinte nasoale. Am luat la puricat cateva studii americane de neurologie. Recente, din reviste respectabile. Aceleasi balarii. Pur si simplu, cred ca totul pleaca de la acest nume care incepe cu “dis”, care adunat cu “lexie” semnifica “dificultate cu cuvintele”. Hm. Un nume despre dificultate, dar care nu ne spune nimic despre avantaje.

Definitia dislexiei, varianta mea bio, este urmatoarea: dislexia reprezinta un tip de functionare a creierului care favorizeaza perceptia ansamblului si logica.

Suna bine, nu? Si este mult mai realista, mai ales ca se refera la aproximativ o cincime dintre semenii nostri! Vreau sa documentez stiintific, sa arat negru pe alb, sa demonstrez subiectiv si obiectiv, ca dislexia reprezinta o variatie adaptativa a functionarii creierului si ca dislexicii au maaare nevoie de revalorizarea talantilor* lor (si nu de ingroparea lor in pamant), intr-o societate care deocamdata este centrata pe cuvinte, citit, scris, calcul si mai putin pe ce FACE omul cu talantii lui, in finalul finalului. Exista cai de a valoriza talantii (macar ca ii dai la schimbatorii de bani…) si daca nu exista, trebuie inventate.

Imbarcarea deci, intr-un rafting psihologic despre dislexie!

Pentru inceput, aveti mai jos o prezentare a ceea ce poate trai un dislexic.

Mai mult decat interesant, este faptul ca acest fimulet vorbeste despre intelegere, toleranta, acceptare, in conditiile in care cunosc parinti care isi bat copiii pentru ca nu “performeaza”, pentru ca nu se conformeaza la patul lui Procust care este scoala… Procust ii scurta pe calatori, ba de cap, ba de picioare, in functie de ce ramanea afara din patul – etalon… pe dislexici insa, ii scurteaza de incredere si de curajul de a fi ei insisi, de a exista fericiti cu abilitatile lor si cu greutatile lor. Intr-o societate ante-tipografie, ante-scoala-obligatorie, dislexicii au fost regi si fierari, generali si artisti. Acum, cei mai multi merg cu capul in pamant. Pentru ca nu citesc repede. Pentru asta va bateti copilul, doamna? WTF?! (Credit pentru expresia asta: GPR).

Hai sa ridicam privirea si sa vorbim deci, in detaliu, despre dislexie si amicele ei, disgrafia si discalculia:

  • Ce sunt? → Cu studii si argumente.
  • Cum se manifesta? Care sunt semnele? → Cu lista de identificare.
  • Ce este de facut? → Cu bucurie si rabdare!

*”Imparatia cerurilor … si mai este ca un om care, plecand departe, si-a chemat slugile si le-a dat pe mana avutia sa. Unuia i-a dat cinci talanti, altuia doi, iar altuia unul, fiecaruia dupa puterea lui, si a plecat. Indata mergand, cel ce luase cinci talanti a lucrat cu ei si a castigat alti cinci talanti. De asemenea, si cel cu doi a castigat alti doi. Iar cel ce luase un talant s-a dus, a sapat o groapa in pamant si a ascuns argintul stapanului sau. Dupa multa vreme a venit si stapanul acelor slugi si a facut socoteala cu ele. Si, apropiindu-se cel care luase cinci talanti, a adus alti cinci talanti, zicand: Doamne, cinci talanti mi-ai dat, iata alti cinci talanti am castigat cu ei. Zis-a lui stapanul: Bine, sluga buna si credincioasa, peste putine ai fost credincioasa, peste multe te voi pune; intra intru bucuria domnului tau. Apropiindu-se si cel cu doi talanti, a zis: Doamne, doi talanti mi-ai dat, iata alti doi talanti am castigat cu ei. Zis-a lui stapanul: Bine, sluga buna si credincioasa, peste putine ai fost credincioasa, peste multe te voi pune; intra intru bucuria domnului tau. Apropiindu-se apoi si cel care primise un talant, a zis: Doamne, te-am stiut ca esti om aspru, care seceri unde n-ai semanat si aduni de unde n-ai imprastiat si, temandu-ma, m-am dus de am ascuns talantul tau in pamant; iata, ai ce este al tau. Si raspunzand, stapanul sau i-a zis: Sluga vicleana si lenesa, stiai ca secer unde n-am semanat si adun de unde n-am imprastiat? Se cuvenea, deci, ca tu sa dai banii Mei schimbatorilor de bani, si eu, venind, as fi luat ce este al meu cu dobanda. Luati, deci, de la el talantul si dati-l celui care are zece talanti. Caci tot celui ce are i se va da si-i va prisosi, iar de la cel ce n-are si ce are i se va lua. Iar pe sluga netrebnica aruncati-o in intunericul cel mai din afara. Acolo va fi plangerea si scrasnirea dintilor. Acestea zicand, a strigat: Cel ce are urechi de auzit, sa auda!“ (Evanghelia dupa Matei, cap. 25, de la versetul 1, 14, la versetul 30).

Reclame

Care e parerea ta?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s