Sfaturi pentru o domnisoara care se va casatori

O Bucovina sub zapada

Bucovina sub zapada

Draga mea, m-ai intrebat cum sa faci sa-ti alegi sotul (bun). Din experienta de o casnicie in desfasurare 🙂 si din multele povesti de viata pe care le-am auzit in mai bine de 20 de ani de psihologie, iti pot spune 2 concluzii ale mele despre alegerea sotului (si cum pentru mine casnicia e una si buna asa cum e, sfaturile sunt serioase… pentru mine casnicia este o factura fara storno):

– Cand vrei sa-ti alegi sotul, uita-te la parinti. Ha, vei zice, asta ce-o mai fi? Pai ma casatoresc cu parintii? Ei, da, in 2-3 ani de la casatorie/intalnire, vei fi casatorita cu parintii sotului la propriu. Si chiar mai mult decat atat. Sfatul meu e sa te uiti bine la parintii sotului, la casatoria pe care o au, sa inmultesti cu 2 calitatile si defectele lor si sa te pui pe tine in acest tablou. Te simti confortabil? De raspunsul tau depinde ce se va intampla mai departe. E greu sa te uiti pe langa sot si in spatele lui, mai ales cad esti indragostit(a) pana peste urechi, dar este o idee excelenta. Poate vrei sa stii de ce se va intampla aceasta transmitere de la casnicia lor la casnicia voastra? Din 2 motive: unul este obisnuinta, al doilea este loialitatea.

– Si mai departe: cum te privesc parintii lui pe tine? Amical, intepat, ostil? In cele mai grele momente ale vietii, in cele mai mari tensiuni, vei vedea aceasta privire a lor in ochii sotului tau. Cum, de ce? Doar el ma iubeste! este raspunsul tau, si ai dreptate. Te iubeste, insa, in conditii grele, loialitatea preia comanda. Toti avem acest instinct de haita: cand ne simtim amenintata existenta, ne tragem repede in grupul cel mai cunoscut, in haita de origine. Sau la venirea pe lume a unui copil, sau la schimbare de job, depinde de fiecare. Chiar daca familia sotului l-a abandonat, l-a neglijat pana la punctul de a da ortul popii, l-a taxat si l-a exploatat, loialitatea asta biologica este mai tare decat orice prezent imbietor si calduros. La stress, te va privi prin ochii lor, cu dispret si ostilitate sau afectiune si prietenie, dupa caz…..

– Si mai departe… Priveste casnicia parintilor lui si vei vedea ce casnicie a invatat sotul tau sa „profeseze”, ce sentimente a invatat sa nutreasca fata de partener, ce este bine si ce este rau pentru el intr-o casnicie, dincolo de ceea ce spune si simte acum. Acum, pe valul iubirii, energia este enorma si nimic nu pare imposibil de schimbat. Dar loialitatea este mai tare ca viata si obisnuinta mai tare ca moartea. In clipa in care obisnuintele zilnice vor reintra in matca lor, partenerul tau va recurge la ceea ce a fost invatat sa faca de catre parintii lui in casnicie. Ceea ce a fost repetat de milioane de ori in scenarii zilnice, in casnicia parintilor, greu sa poata fi schimbat de cineva. Poate fi schimbat de Cineva si Acela este Hristos, dar vezi, pentru asta este nevoie de credinta si speranta si Iubire, Iubirea care nu cade niciodata, nu sentimentalismul erotico-zaharisit care ni se vinde azi in loc.

Este chiar atat de simplu acest mecanism de transmitere intre generatii? Atat de exact si fara gres si fara iesire, ca un balsam sau ca un blestem? Raspunsul este da. Poate ca omul la care te gandesti se va lupta cu sine, va fi altfel decat parintii sai o vreme, insa fara o schimbare reala (aceea care atinge inima omului, pe care nu o stie decat Dumnezeu), fie se va imbolnavi, fie va cadea intr-o dependenta oarecare, mai mult sau mai putin acceptata social (alcoolism si altele asemenea).

Iti urez un an plin de vizionari de familii! Si o familie potrivita tie, inchegata si unita, cu care sa poti creste precum pomii: an de an si cercuri-cercuri!

La Multi Ani!

 

Reclame

Care e parerea ta?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s