Despre dinti si despre morti, numai de bine

Articolul pe care il atasez scanat, cu multumiri catre revista Atitudini, nr. 37/2015, nu va va salva viata, pentru ca toti murim. Insa o va lungi considerabil, sau poate calitatea ei va creste remarcabil, daca luati aminte ca: practica stomatologica la care suntem cu totii abonati/sau nu, va poate sapa groapa sau netezi cararile.

In doua cuvinte, articolul ne aduce aminte (daca va uitati la referinte, tratatele citate sunt clasice) ca orice infectie la nivelul dintilor ne poate pricopsi suplimentar cu boli de inima, dureri de coloana cronice sau reumatism. Ne mai aduce si dovezi suplimentare si studii de caz. Alegerea bolii nu este a noastra, ci a bacteriilor culcusite confortabil in dinti devitalizati (aka: cu nerv mort), sub coroane dentare si pe langa resturi de radacini. Mi s-a facut nitel parul maciuca, mai ales ca eu le am pe toate in gura si mai stiu multe persoane dragi mie, care asemenea mie, au lucrari peste lucrari si dureri peste dureri. Una se plange de dureri de inima, alta de infectii recurente, eu ma vait de coloana, altul de oboseala.

In ultima vreme tot am bombanit: de ce si cum se intampla, ce am patit, ce e cu noi, haaam si buuum si puuuf si faaaas. Si nu trece mult si aflam de la duhovnic ca exista alergii la coroane dentare. Apoi articolul acesta minunat, atasat. Apoi un prieten e pasibil de boli de inima din cauza infectiilor dentare, zice stomatoloaga lui. Atunci zic: ok, ok, merci frumos, Doamne, am receptionat mesajul, uite, il dau si mai departe!

Ce e de facut? Nu stim exact. In afara de extractii si implanturi, nu avem alta idee decat sa ne spalam pe dinti cu bicarbonat de sodiu (pentru ca e alcalin, neutralizeaza placa bacteriana acida) si sa bem apa foarte alcalina de la vinaria de vis-a-vis (merci si pentru asta, Doamne!). Bicarbonatul de sodiu il gasiti la orice magazin, apa o gasiti aici: http://www.perlamoldovei.ro/index.php/ro/, are un reziduu sec urias, ceea ce nu e bine, deci nu o consumati exclusiv sau tot timpul, insa consumul limitat e foarte folositor! Are si un efect minunat asupra pielii lui Ioan si despre asta voi mai scrie!

Infectia dentara1

Atitudini, 37/2015, pag. 82

Infectia dentara2

Atitudini, 37/2015, pag. 83

Infectie dentara4

Atitudini, 37/2015, pag. 84

Infectia dentara3

Atitudini, 37/2015, pag. 85

Infectie dentara5

Atitudini, 37/2015, pag. 86

Infectie dentara6

Atitudini, 37/2015, pag. 87

O trecere in revista a mai multor studii, gasiti aici: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC88948/

Ai o parere, o informatie, o nelamurire? Scrie aici! Cititori, fiti folositori!

Reclame

Un gând despre &8222;Despre dinti si despre morti, numai de bine&8221;

Care e parerea ta?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s