O carte din cand in cand

Exista un basm rusesc pentru copii, care spune ca un intelept a intrebat trei lucruri: “Care e cel mai important moment din viata unui om, care e cea mai importanta actiune si care e cea mai importanta persoana?” Ca in toate povestile de acest fel, el cauta pretutindeni un raspuns si nu gaseste nici unul. In final intalneste o fata de taran care se arata surprinsa de faptul ca el pune asemenea intrebari. “Cel mai important in viata este prezentul – este singurul pe care il avem, caci trecutul s-a dus si viitorul nu este inca aici. Cea mai importanta actiune in acest prezent este sa faci ceea ce trebuie si cel mai important om este cel cu care te afli in prezent si pentru care poti face ceea ce trebuie, ceva bun sau ceva rau”. Acestea este adevaratul inteles al aducerii aminte de moarte.

 

….o fabula a lui Krilov: doi indivizi fusesera condamnati la iad si asezati in cazane invecinate: unul era un criminal, celalalt scrisese cateva nuvele de proasta calitate. Acesta din urma, scriitorul, arunca o privire deasupra marginii cazanului ca sa vada ce face vecinul sau, ucigasul. El insusi fusese fiert atat de aprig incat nu-si putea imagina cum putea fi tratat vecinul sau. Spre indignarea sa, vazu ca ucigasul se balacea intro apa calduta. Il chema pe diavolul de serviciu si isi exprima nemultumirea: “Eu am scris doar cateva nuvele, cu toate acestea ma fierbi in halul asta, pe cand acest om a ucis… si el se relaxeaza de parca ar fi in baia lui”. “Adevarat, spuse diavolul, dar acest lucru nu este intamplator, ci totul este deliberat”. “Cum asa?” “Ei bine, acest om a ucis intro criza de manie, asa ca il dam in cate un clocot din cand in cand, pentru ca in acest fel se aprindea si furia lui; dupa care il lasam in repaus, caci se potolea. Dar in ceea ce te priveste, de cate ori cineva cumpara o carte, mai intetim focul sub cazanul tau si mai adaugam carbuni”.

Exista aici un sens teologic. Viata noastra nu sfarseste odata cu moartea.

 

Mitropolitul Antonie al Surojului –  Viata, boala, moartea

 

Editura Sfantul Siluan

 

O carticica de mare folos oricui traieste. Viata e asezonata cu boala, si pentru orice, mai devreme sau mai tarziu, avem o incheiere, care de fapt se dovedeste un inceput.

Reclame

Care e parerea ta?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s