Bre, mare e dermatita asta!

Facui, vere, cercetare in gugal, sa vad cum stau si ma pusa curiozitatea la citit. Ca dadui cautare „dermatita atopica+blog”, sa vad si eu pa ce pagina sant si ma gasii pe pagina 3. Bre, nu e rau, dar ma pusa michiduta sa citesc pa alte bloguri da dermatita atopica. Si mi se facu paru’ maciuca in cap, cate mai gasii p’acolo, vere!

Asa imi vine sa zic, precum olteanul nostru, nea Marin, si sa-mi dau palaria pe ceafa si sa ma scarpin si in cap. Pentru ca, oameni buni, stiu ce probleme aduce dermatita, dar nu inteleg cum s-au incalcit in halul asta toate. Nu sunt medic, poate asta ma va ajuta putin la descalcire 🙂

1. Dermatita atopica nu este o problema dermatologica; cum a ajuns sa fie diagnosticata de dermatologi? Probabil, ca prin lipsa de alergologi. Altfel, are legatura cu dermatologia prin faptul ca iese ceva pe piele si atat. Cam cat au si cearcanele cu boala de rinichi sau insomnia cu piticul rosu. Putem face aceasta legatura, daca vrem, dar ne foloseste?

2. Raspunsul este: NU! ‘Geaba tratam bubite, daca nu tratam cauza bubitelor. Iar cauza bubitelor sta in sistemul imunitar, despre care dermatologul ne spune cam tot atat cat Gigi despre Socrate. ‘Geaba ne punem cu bata cu corticoizi pe pielea copilului sau adultului alergic, nu obtinem decat o suprimare a simptomului foarte temporara si efecte secundare foarte durabile. Aici, va spun ca Ioan a fost diagnosticat de un dermatolog, de unde am fugit la un homeopat. Tratamentul a durat cateva luni, dar a dat rezultatele scontate si leziunile au disparut. Fara Advantan. Cu alimente si haine bio.

3. Ce nu ne spune dermatologul? Ca dermatita atopica „este asociata statistic cu predispozitia catre rinita, astm etc.”. Sa traducem: tratata cu ciocanul, doar cu suprimarea simptomatologiei dermatologice, fara nici o alta interventie, dermatita evolueaza catre afectiuni ale cailor respiratorii superioare sau/si inferioare, deoarece, dermatita le precede de cele mai multe ori. E un fel de paj care intra si anunta: „Daca o tineti tot asa, sistemul Dvs. imunitar va trimite o rinita alergica sau poate un lichen plan dupa mine”. Si le trimite si iar te duci la doctor.

4. Ce a uitat dl. doctor? Ca pielea isi are originea in acelasi tesut embrionar ca si sistemul nervos. Ca exista o stransa interdependenta intre un system imunitar reactiv si un system nervos sensibil. Ca psihologia are stransa legatura cu toate acestea. Exista si o ramura stiintifica interdisciplinara care le poarta numele la toate: psiho-neuro-imunologie. Ca poate, exista o predispozitie genetica, care are un rol comparabil cu armarea unui pistol inainte de a trage, dar care, poate fi, la fel ca si pistolul, pusa la pastrare intr-un dulap generos.

5. Nu am mai ajuns la alergolog dupa homeopatie, am avut norocul de a avea o pediatra cu enorm de multa experienta in dermatita atopica, care m-a sustinut in odiseea BIO! La un moment dat, ma duceam la ea nu pt ca avea ceva copilul, ci pt a-mi calma anxietatea, pt ca era singura care ma sustinea si ma mangaia. Eram atat de nesigura pe ceea ce faceam si pe rezultate, uneori nu stiam daca sa-mi cred ochilor sau nu. Fiecare are nevoie de un asemenea sprijin daca se angajeaza in schimbari de amploare ale stilului de viata. Daca nu esti main-stream, esti in pericol de ostracizare, nu?

6. Cunoasterea si auto-cunoasterea este esentiala in toata povestea. Medicul nu are timp de asta, sa faca investigatii aprofundate ale sistemului tau imunitar. Cu putin noroc, va cere investigatii de laborator, care sunt foarte limitate. Afla la ce esti alergic, testeaza, distreaza-te, relaxeaza-te. Tensiunea isterizeaza imunitarul (ca la mine, asa).

Cam atat avusai sa va spun despre ce-am cetit, poate voi stiti mai multe fratilor si imi spuneti si mie!

D-na Marin 🙂

14 răspunsuri la „Bre, mare e dermatita asta!”

  1. Avatarul lui madalina
    madalina

    Buna, ma poti ajuta te rog cu numele homeopatului si al unui alergolog bun? Baiatul nostru are 7luni si de ceva timp ii apar pete rosii apoi dispar, lasa in urma pielea aspra. Am folosit atoderm de la bioderma o sg data si la o zi i s.a inrosit spatele si fruntea de parca ar fi fost oparit. In dermato nu prea am incredere, aceeasi veche problema, reteta fara investigatii… Multumesc mult!

    Apreciază

    1. Avatarul lui Mady

      Buna,
      Merci de comentariu! Doamna dr. se numeste Silvia Moldovan, e pediatru homeopat si cred ca poate acoperi cu brio partea de alergologie. Numarul de telefon ti-l dau pe mail-ul pe care l-ai trecut in formular. Multa sanatate si 3 prioritati: fara detergent, cu mancare si haine bio. De verificat alergii la gluten, lactoza, daca tot ati inceput diversificarea. Si va fi bine 🙂

      Apreciază

  2. Avatarul lui Da’ de la ce e? | Jurnal de comuniune

    […] s-o ignore. Iar problema nu sta in piele, cum vor sa ne convinga dermatologii iubitori de Advantan. Cum mai spuneam, sta in sistemul imunitar, in ficat si in rinichi, deci cam peste tot. Suna mai rau decat […]

    Apreciază

  3. Avatarul lui Mada
    Mada

    Am si eu o problema cu tenul de aprox o luna si ceva, doua.. dintr-o data am inceput sa ma irit urat de tot pe fata (obraji si in jurul ochilor) si am mers la dermatolog, mi-a dat advantan si flonidan si unguentul l-am folosit aprox o luna , cat timp dadeam cu advantan imi trecea iritatia, iar peste 2 zile de la incetarea tratamentului imi revenea, acum am incetat sa mai dau pentru ca mi-a spus medicul ca pe termen lung are efecte negative grave si folosesc crema cu spf 50 minerala pt copii de la bioderma si dau cu ceai de musetel si galbenele, dar ma ard fata si ochii, ma ustura, am asa o senzatie ca ma strange pielea, e uscata pe obraji si in jurul ochilor,uneori am si prurit si ma doare(si inteapa) chiar as putea spune. Dermatologul nu stie ce diagnostic sa puna, pe foaia de reteta nu mi-a scris nimic.. credeti din ce v-am spus ca ar fi vorba despre dermatita atopica sau de contact?

    Apreciază

    1. Avatarul lui jurnaldecomuniune

      Draga Mada, si eu am o problema asemanatoare pe fata, de mai bine de un an. Am state vechi de alergie si nu m-am sinchisit sa ma deplasez la dermatolog. Daca dermatologul tau, care a vazut ce si cum, n-a scris nimic pe hartie la diagnostic, cum as putea eu sa spun ceva? Nu stiu ce ai, si nici el. Doar ca eu nu-ti recomand Advantan 🙂 Chestia e ca el trebuia sa te trimita la analize sau la alergolog inainte de a-ti prescrie medicamente 😦 Pt faptul ca nu ai ceva „grav”, a facut un test pe pielea, ficatul si rinichii tai; ia sa vedem, merge cu asta?
      Gata, il las pe dl.dr. in pace, sfatul meu e sa te documentezi si sa alegi intre un alergolog, un homeopat/fitoterapeut si autocunoastere. Sau pe toate, dar te vor zapaci atatea info. Eu am incercat sa elimin alergenii, de ex: sa schimb samponul, sa nu mai vorbesc la telefon asa mult, sa ma enervez mai putin etc. Am obtinut o ameliorare. Ca sa mai obtin o alta ameliorare, dau cu Weleda, o crema cu Iris, doar din plante bio. Am mai incercat si cu Exomega lapte pt piele atopica din cand in cand. Trebuie sa vezi de ce a venit dermatita si ce o poate ajuta sa plece inapoi: lucrezi in mediu toxic, ai mai multe tipuri de alergii, te-a stressat mult in ultima vreme?

      Apreciază

      1. Avatarul lui Mada
        Mada

        Nu mi-a facut nici un test de alergii, a spus ca nu are rost pentru ca e scump si nu ii vede rostul… Acum vrea sa imi dea bepanten sa imi aplic pe ten. O sa incerc si la un alergolog, pentru ca nu stiu care este cauza iritatiei, chiar nu am idee.. si nici nu am homeopat aici in oras. Prima data am crezut ca este soarele, dar de 2 saptamani folosesc spf 50 de la bioderma, cea minerala pt copii si eu tot ma mai irit.. si partea proasta e ca aceste creme cu spf mineral mai si usuca tenul dupa ce ca il am eu uscat de la advantan, dar filtrele chimice mi-e teama sa le aplic, poate ma irit si mai rau. Nu lucrez, nu stau intr=un mediu toxic, stau la casa, in general stiu sigur ca ma irit ingrozitor de la praf sau solutii de curatat.. de alte alergii nu stiu :(. Eu in general ma stresez mult, fiind o fire emotiva si care pun la suflet orice…dar nu stiu ca in ultimul timp sa ma fi stresat mai mult decat de obicei. Exomega este acea crema de la Ducray? A ajutat tenul cu ceva, a mai calmat iritatia? Marea problema e ca eu am nunta peste 2 luni si nu stiu ce sa fac, cum sa ma tratez, pentru ca am inteles ca nu am voie sa port machiaj peste tenul iritat, si oricum arata foarte urat machiajul peste un ten iritat…

        Apreciază

        1. Avatarul lui jurnaldecomuniune

          Iar zic, eu nu sunt doctor, dar din experienta mea si cu logica, ma gandesc asa: tu esti alergica la praf si la chimicale (asta rezulta din ce spui). Ce rost are sa iti dai cu chimicale pe piele (ca asta e bioderma), ca sa iti alini o alergie la chimicale? Nu e ilogic? Poate esti alergica si la soare? Daca medicul iti tot schimba cremele, nu face de fapt teste pe tine, sa vada „ce merge”? Are rost asa? Si nu are rost sa faca niste teste, ca sa nu te mai chinui degeaba? Nu stiu cum vine asta. Eu nu sunt neaparat pro-teste, mai ales ca tu ai spus ce ai, deja. Dar tot e exista in farmacie e chimicala, unele mai blande (ca Exomega pt piele uscata/atopica de la Ducray pe care o folosesc pt Ioan cand se irita si da, ajuta f mult si pt ten si pt corp), altele mai agresive. Fiecare trebuie sa le testeze, sa vada pe care o tolereaza. Ioan se mai simte bine si cu apa termala (ff buna vara pt piele uscata). Ce vad eu ca ar fi de facut? Afara cu detergentul din casa: din sampon, sapun, solutii de curatat, detergent de rufe si de vase. la toate exista alternative blande si poti gasi ceva si in blog. E clar ca esti sensibila (o sa scriu si un post despre HSP – highly sensitive person) si tre sa te protejezi. Dar nu cu chimicale. Cu ceaiuri, cu hainute, cu creme naturale. Ce crezi?

          Apreciază

          1. Avatarul lui Mada
            Mada

            Da,o sa incerc sa merg pe produse Bio, oricum ma spal cu ceaiuri pe ten si o sa iau si apa termala,poate o sa ma ajute, numai ca problema va fi la machiaj, unde preturile sunt exagerate din categoria BIO.. sper sa tolerez macar dermatocosmetice pentru ten sensibil, ai idee despre vreun fond de ten mai acceptabil care sa nu fie bio? Multumesc pentru raspunsuri!

            Apreciază

            1. Avatarul lui jurnaldecomuniune

              Nu am cunostinta de machiaj bio. Stiu ca mi s-a recomandat calduros fondul de ten Avene, ca fiind hipoalergen, in urma cu ceva ani, de catre o persoana alergica. De atunci nu am mai folosit. Cred ca daca as folosi cosmetice, pe langa poluarea din Bucuresti, mi-ar scurta viata cu multi ani 🙂 Ai folosit Avene vreodata?

              Apreciază

              1. Avatarul lui Mada Madalina

                Nu am folosit Avene, am folosit creme de la Bioderma si La roche posay, fonduri de ten nu am folosit decat unul de la Vichy, care avea alcool si dupa 3 utilizari l-am dat cuiva care nu are probleme cu alcool-ul in ingrediente. Eu trebuie sa iau din farmacii produsele pe ghicite, pentru ca ele spun ca nu au mostre.. in nici o farmacie din orasul in care stau nu au mostre…cel putin asa spun .

                Apreciază

              2. Avatarul lui jurnaldecomuniune

                Nici in Bucuresti nu am vazut mostre, cred ca e politica producatorilor, de la ei ar trebui sa vina. Dar e suficienta o privire peste lista ingredientelor ca sa stii daca e ceea ce iti trebuie. Da cautare pe google cu „top 10 cele mai alergene ingrediente cosmetice” si vei afla ce trebuie sa eviti. Exomega are mai putine, dar tot il folosesc cu economie. TOT ce punem pe piele ajunge in mai mica/mare masura in sange, sistem imunitar etc., chiar si samponul, sapunul, care stau „doar putin”. Inclusiv detergentul din lenjeria de pat (dupa cum ne-a aratat Ioan la hotel). Si eu am o fata uscata dupa aventura de la hotel…. 😦

                Apreciază

  4. Avatarul lui ada
    ada

    multumesc pentru disponibilitatea de a impartasi din experienta ta!
    si eu sunt mama de copil de 5 luni cu DA si inca citesc sa aflu de unde sa apuc problema…
    crezi ca ma poti ajuta cu numele doctorului homeopat? multumesc!

    Apreciază

  5. Avatarul lui miru

    atat de adevarat…prin aceleasi etape am trecut si eu…cu aceiasi anxetate si temere… la acelasi rezultat am ajuns…:)

    Apreciază

    1. Avatarul lui jurnaldecomuniune

      Tare ma bucur! Suntem mai multi care vrem o lume curata 🙂 Cat are puiul tau?

      Apreciază

Care e parerea ta?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.