Bio-materiale: azi, canepa

Canepa este o planta miraculoasa, cu prea mult marketing negativ, biata de ea. Din pacate se face confuzie intre varietatea care se fumeaza (Cannabis indica) si canepa textila (Cannabis sativa L.), cu continut infim de tetrahidrocannabinol (substanta psihoactiva pt care e fumata C. indica de unii).

Cannabis sativaCannabis sativa

Sursa: http://www.revista-ferma.ro/articole-tehnologii-agricole/canepa-cannabis-sativa-l.html

Deci, vorbim de canepa cu utilizare in domeniul textil si nu numai. Canepa are seminte fff hranitoare, din ea se folosesc nu numai fibrele, pt textile industriale si casnice, dar si resturile ramase de la orice prelucrare: de la prelucrarea semintelor pt ulei rezulta hrana pt animale, de la extragerea fibrelor, ingrasamant si lemn, iar frunzele se utilizeaza in industria farmaceutica. Deci canepa se mananca, se imbraca, se foloseste la izolarea caselor si masinilor, la odgoane si naframe, la scutece si medicamente si unii chiar vor s-o fumeze (cu toate ca e sativa si nu indica…). Canepa ingrasa solul pe care creste, starpeste buruienile fara mila, necesita f putine chimicale. Fiind atat de minunata, nu este certificata formal, cel putin eu nu am gasit ceva similar GOTS (cea mai raspandita certificare a bumbacului organic) pt canepa. Pacat! Probabil se presupune ca toata canepa e organica… nu stiu.
Ce stiu sigur: scutecele lui Ioan, care au in compozitie 55%bumbac organic si 45% canepa sunt “curate”. Le-am luat de la Hiphip.ro, ca multe alte chestii bio (pantofi, strampi si Dumnezeu mai stie ce) si isi fac treaba si acum cu brio, dupa vreo 14 luni de utilizare intensiva (o data la 2 zile maxim le vine randul la toate la spalat, deci au fiecare minim 200 de spalari, unele mai mult pt ca le-am cumparat pe rand). Aiastea sunt, direct din Finlanda:

si organismul de certificare a scutecelor pt calitate si puritatea fibrelor:

Ioan 9 mar13

Recunosc, imi place mult planta asta, da niste fibre cu proprietati minunate, cred ca de-asta i-am facut onoarea sa fac publica institutia care o certifica :)

Inca nu am descoperit de ce a pierdut smerita si imbelsugata canepa atat de mult teren in fata sensibilului si pretentiosului bumbac. Poate ca asta e evolutia oamenilor, catre aparente care consuma enorm, in detrimentul bogatiei gratuite a naturii.

Reclame

3 gânduri despre &8222;Bio-materiale: azi, canepa&8221;

  1. Politica indusa de a renunta la fibra naturala textila este relativ recenta inducandu-se diverse argumente mai mult sau mai putin stupide. Ca de petrolul e regele si noi supusii!
    Revenim incet incet la ceea ce de mii de ani era utilizat in constructii, agricultura, vestimentatie, farmacie etc.
    Multumesc pentru post!

    Apreciază

Care e parerea ta?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s