Bio-Bookatareala

Mi-a trecut prin cap sa numesc pagina „Bio-Chef” sau „Bio-Master-Chief” dar deja am zis ca nu prea le am cu bucataria, asa ca am lasat-o balta :). Poate ma lua cineva in serios, din greseala.

Mai jos, veti gasi ceva retete bio probate pe Ioan, modificate de mine si inspirate de pe unde se poate. Cel mai mare credit trebuie sa le dau:

1. Cristelei Georgescu: www.cristelageorgescu.ro si

2. Ligiei Pop: www.ligiapop.ro.

De ce? Pentru ca site-urile lor sunt pline de info folositoare referitoare la toxicitatea alimentelor, la o preparare dietetica, sanatoasa, care nu-ti transforma uleiul de masline in balaur si ceapa in fratele balaurului :). Si Cristela si Ligia sunt vegetariene si foarte la curent cu dietetica, din aceasta cauza. Noi nu suntem vegetarieni, dar trebuie musai sa fim informati, altfel suntem invadati de bubite. Deci, se potriveste!

Kale si legume – mancare si supa

Kale, rosii Jani, fasole verde, busuioc, cartofi bio: Asociatia Prietenia

Dovlecel bio: pomana de la prieteni

Ceapa uscata bio: Billa

Se scot nervurile de la frunzele de kale (sunt tari), se spala frunzele si se usuca. Se taie dovlecelul in 2, se scot semintele, daca e cazul, si se taie feliute subtiri. Se pune fasolea fideluta la fiert. Se spala rosiile mici si dupa ce fasolea a dat in fiert se pun in apa care fierbe un minut si se scot. Se da la cuptor kale si dovlecelul 5 minute la foc mare si 15 la foc mic (ar trebui sa fie dovlecelul semi-copt si kale crocanta). Se decojesc rosiile si se paseaza, se toarna peste fasolea scursa de apa, dovlecelul taiat bucatele si kale (care se faramiteaza de la sine). Se asezoneaza cu ulei de masline Farchioni Bio, sare si condimente (noi am pus busuioc).

A mancat Ioan pana la loc comanda! Am servit cu peste la cuptor.

Supa crema de cartofi

In apa in care a fiert fasolea verde am pus la fiert 15 minute o ceapa si un cartof nou tocate marunt. Am adaugat o rosie decojita pasata inainte de a inchide aragazul cu un minut. Am racit supa si am adaugat: condimente, ulei de masline, sare. Am mixat si iesit o supa-crema 🙂

Orez cu lapte

Am promis ca ii fac lui Ioan orez cu lapte bio, nu? Iata cum: orezul integral bio Primeal (Mega Image) se fierbe in apa 40 de minute, apoi se adauga lapte si se mai fierbe 5 minute, ca sa se inmoaie bine (si textura cremoasa conteaza :)). Se amesteca, dupa ce se racoreste, cu: stafide Bio Natur (Mega Image) – [sunt singurele stafide bio pe care le-am gasit pe piata si am incercat cel putin 5 feluri! Credeam ca are alergie la ele.], nuca de cocos rasa de la Bio King (magazin Ki-Life), miere (de la nasu’) si lapte Andechser, pentru a iesi o crema cat mai crema :). Pofta buna!

Cartofi la cuptor bio cu verdeturi

La cererea cititorilor, dau si sursele alimentelor folosite (toate bio, daca nu mentionez altfel):

cartofi: http://www.legumefructebio.eu

patrunjel si codite de ceapa verde: Asociatia Prietenia

ulei de masline: http://www.ronatura.ro

Iac-asa, se coc cartofi in coaja la cuptor (in functie de foame si nr persoanelor). Cel mai sanatos ar fi intr-o tava inalta si acoperita cu folie, ca sa evitati contactul cojii cu aluminiul. Se lasa sa se raceasca, se desfac, se taie cubulete, se toaca patrunjelul marunt si ceapa verde. Se asezoneaza cu ulei de masline, sare si se amesteca bine, bine, ca sa se patrunda. Gata. Mi-a crescut inima cand am vazut cu ce viteza a mancat Ioan verdeturile cu cartofi 🙂

Supa de linte extra-rapida

Ia cam 20 de minute sa o fac si inca 5 sa o racesc 🙂

Se pun la fiert in putin apa, o ceapa uscata tocata si cam aceeasi cantitate de praz, 5 minute. Se spala lintea rosie (neaparat rosie, are timp de fierbere 10-15 minute), se adauga peste ceapa+praz+apa. Se adauga o mana de paste penne pt variatie (ca sa le alerge cu lingura prin bol, e distractiv). Dupa 15 minute se ia de pe foc, se raceste in apa si se adauga ulei de masline dupa gust, patrunjel+codite de ceapa verde tocate marunt+condiment de supe Sonnentor.

Hranitoare si vitaminizanta si mancata!

PS Daca va intrebati de ce adaug uleiul la sfarsit, cand supa e calduta, asa am invatat de la Cristela, ca sa nu distrug uleiul si sa capat in loc grasimi trans. Ioan e alergic la grasimi trans, care oricum sunt cancerigene :(.

Desert rapid cu banana

Se strivesc fulgi de porumb pana se maruntesc bine (ii strang pur si simplu in palma). Se pun pe o farfurie plata si se tavalesc prin ei jumatati de felie de banana (cat pt gurita lui Ioan). Dupa ce au prins bine crusta, se impopotoneaza cu un goji-doi-trei si se aliniaza la mancat. Mai rapid de atat nu se poate, cerealele mai incetinesc glucidele rapide ale bananei si goji aduce un supliment de vitamine si minerale. Si iata ca imi ascult prietenii si am inceput sa fac fotografii, deocamdata, urate, pe viitor frumoase :)) Eu tot mai sper!Soldatei

Paste simple si bune

Se fierbe putina apa, in care se pune o ceapa uscata taiata marunt. Dupa 3-5 minute, se adauga suc de rosii bio (Mega Image), in functie de cantitatea de paste preconizata si se lasa sa fiarba ceapa. Intre timp se toaca coditele de la o ceapa verde si patrunjel verde dupa gust. Se fierb pastele (Bio King, de la ronatura.ro sau din Billa, de la raftul bio) timpul indicat, se trec printr-un jet de apa rece si se aseaza pe farfurie. Deasupra se pune verdeata tocata. Deasupra vine sosul, dupa ce s-a racorit putin. Se condimenteaza cu Sonnentor pt supe (au iesit f bune!) si cand se raceste sosul, se amesteca totul si se adauga ulei de masline dupa gust. Se potriveste de sare. Mmmmmmmm…. ce de vitamine!

Salata de spanac

Ingrediente pentru Ioan: spanac, 10 frunze; 1 frunza mare ceapa verde; 5-7 tulpini patrunjel. Se toaca marunt, marunt, se stropesc cu ulei de masline, condiment Sonnentor – Verdeturi de Provence si o picatura-2-3 de otet Bio-King de mere (dupa gust), dupa care se amesteca viguros pana se inmoaie tocatura. Pana la urma, asta e tot secretul la salatele pentru copii: sa nu se poticneasca in frunze sau codite sau sa i se insire pe gat o frunza lunga si eventual atoasa :). Daca totul e aproape piure, dar nu chiar, e bine. Se poate adauga branza sarata (noi luam Kondov, de la Mega Image). In final arata ca o pasta verde si pentru asa ceva nu am gasit fotografie 🙂
O salata extrem de sanatoasa pentru hemoglobina si imunitate.

http://www.edible-landscape-design.com/growing-spinach.html

Mai stiti caricaturile lui Matty, „Una pe zi”? Iata una-reteta-de-convins-copilul-sa-manance-verzituri:

Salata de verdeturi cu branza de capra:

Cam asa ar trebui sa arate rezultatul, fara suportul din fotografie:

Credit: http://espressoandcream.com/2012/01/chopped-green-salad-wrap.html

Ingrediente pt o portie copil aprox 2 ani:

3 frunze varza Kale, cateva frunze salata Kresse (e iute putin), cateva frunze de patrunjel, o frunza ceapa verde. Se toaca marunt, marunt, se stropesc cu ulei de masline, se adauga o lingurita de branza de capra. Se freaca tot ansamblul bine de tot, sa se marunteasca branza si sa se inmoaie frunzele. Se adauga condiment Sonnentor de salate. E delicioasa! Si a mancat-o 🙂