De unde cumpar bumbac organic de soi?

Pana saptamanile astea as fi zis: mai greu din Romania. Dar lumea evolueaza, nu?

Dupa cum imi spunea Samz, „bumbacul organic se scamoseaza”, cel pe care il gasim la marii retaileri despre care am mai vorbit (C&A, H&M si Decathlon – Domyos). Bumbacul organic ieftin, cum este cel in discutie (o pereche de pantaloni de trening bio pt baiat, 2 ani, costa 20 de RON la H&M), in general, provine din India. India e o tara mare-mare, care produce mult bumbac, de toate felurile si calitatile. Tinand cont de preturile logistice India – Europa, cred ca bumbacul asta a costat nimic 🙂 Totusi, e ok pt Ioan, nu il ataca, deci intr-o masura rezonabila, e curat, si ca fibra, si ca vopsea, spre deosebire de un trening C&A, non-bio, care a facut o dermatita de zile mari pe piciorusele lui, asta-toamna. Dar nu ne putem astepta sa fie racheta la acest pret.

Diferenta o face atat soiul de bumbac, cat si prelucrarea, mai mult sau mai putin grijulie. Retailerii nu sunt certificati GOTS, pot cumpara si bumbac bio de mana a zecea si sa il prezinte ca pe o minune a naturii. Apoi lungimea firului conteaza f mult. Bumbacul turcesc, in parte, si asa-numitul „egiptean” (care creste si in alte parti, nu numai in Egipt) au fibra lunga, rezistenta, care nu se rupe usor la solicitare (deci nu se scamoseaza).

Daca vreti bumbac organic de calitate, durabil, iar produsul gandit sa fie folosit pe termen lung, mergeti la Viena, la magazinul Popolini si cumparati acest maieu, pe care Ioan il poarta de aproape un an si jumatate (materialul este un tricot fin, foarte elastic).

Body ohne Arm Feinripp

http://popolini.com/B2C/product_info.php?products_id=9360003

E adevarat ca avem bafta ca Ioan sa creasca in lungime si sa nu se ingrase, de aceea inca il incap, la al doilea rand de capse (sunt facute sa se extinda si au si un „prelungitor” separat, care mai inseamna inca o masura). Da, am dat 9-10 euro pe un body (si nu le-am luat pe cele mai motocoase, din lana si matase, care tin intra-adevar de cald), dar avem maiourile respective in continuare si cred ca o sa scapam de tricourile de la Decathlon si ele tot aici vor fi.

Din pacate, Popolini nu livreaza in Romania (noi nu suntem in Europa, inca), noi am cumparat online si am primit coletul prin intermendiul unor oameni de bine, care au facut carausie :). Pretul e cam dublu la produse similare, fata de retaileri, dar calitatea e cam de 10 ori mai buna. Iar ca preturi, ei stau fff bine comparativ cu altii, produc in Ungaria, sunt firma de familie, au costuri mici si s-au dezvoltat in ultimii ani extraordinar (de cand ii urmaresc eu). Faceti o comparatie cu preturile nemtesti la bumbac organic si veti intelege de ce Popolini e de referinta. Si sunt ff putini ca ei. In Germania, in Elvetia, moda a luat avant (bumbacul organic a devenit la ei o moda… ce fac banii din om!) si preturile sunt pe masura.

Sursele de bumbac european de calitate sunt in Turcia, procesarea in Turcia, Romania, Ungaria si desfacerea DOAR (cu aroganta) afara. Doar ca pe mine nu ma intereseaza ifosele. Pe mine ma intereseaza: 1. certificarea GOTS (sa nu dau banii pe boala); 2. calitatea firului, materialului si vopselei; si 3. design anatomic (adica, dupa necesitatile bebelusului si mamicii, nu dupa traznetele designerilor-cu-chiloti-de-poliester). Asa ca am trecut cu frumos si amabil, peste exclusivism si am obtinut si de la Popolini si din Romania, bumbac organic de calitate. M-a costat ceva zile si nopti pe Internet, dar a meritat efortul, data fiind portia zilnica de sanatate pe care i-o datorez lui Ioan :).

Sa va mai spui acus si alta poveste romaneasca: m-am dus sa-mi iau si eu rochie de sindrofie, ca am fost sambata la botez la un zambaret de zile mari. Si m-am dus la Auchan Titan, in galeria comerciala, ca e aproape, ca e C&A si ca nu e aglomerat. Am zis ca in toate magazinele respective gasesc eu ceva cat de cat natural. Si ce-am gasit? Ca bumbacul organic e rezervat produselor sport, de wellness (sic! deci restul produselor? de illness?). Am gasit poliester ornamentat cu pietre din plastic si niste chestii „la moda” care imitau palid creatii de autor si care nu se pot purta pe strada. Si le imitau intr-un mod atat de exagerat si kitsch, ca nici sotul nu m-a convins ca mi-ar sta bine in ele. Alte materiale, tepene precum tabla, abia asteptau sa ma prinda in gheare. Mai erau si rochite de in sau bumbac, atat de stravezii, ca trebuia sa iei furou pe sub ele. Dar n-am furou. Pana la urma, dupa ce am obosit, in drum catre iesire am intrat si la Palla Boutique, unde am gasit un sarafan frumusel din in si viscoza, combinatie decenta si  suportabila la purtare.

http://www.palla.ro/sarafane/sarafan-sonya.html

Aveau si alte rochite, din in, din bumbac, o camasa de matase cu bumbac, fff frumoasa (dar croiala nu-mi venea), iar captuselile sunt din „matase vegetala”, de fapt fibra de  lemn (prelucrata la fel ca bambusul). Decent. Chiar recomandat, comparand cu matragunele din restul galeriei.

Magazinul lor online nu are toate produsele pe care le-am vazut expuse si nici nu ofera info despre materiale etc. Preturile nu sunt mici, dar nici nu te dezbraca. Merita o raita la magazin, dupa mine.

Si eu? De unde iau bumbac organic pt mine? Nu prea cred ca din Romania…. E adevarat, n-am batut Calea Victoriei si nici mall-urile sa intreb donsoarele vanzatoare daca onor magazinul pe care cu emfaza il deservesc, comercializeaza bumbac bio. Cred ca as scrie niste posturi delicioase! ca urmare a vizitelor respective, dar nu-mi ajunge timpul si pt asta. Deci ma voi baza iar pe magazinele online si pe experienta, ca sa-mi iau un metraj bio si sa-mi confectionez o rochie adevarata, sa ma simt si eu mare doamna! adica emportanta, bre!

Si mai vorbim, da?

 

3 răspunsuri la „De unde cumpar bumbac organic de soi?”

  1. Avatarul lui Mădălina Matache
    Mădălina Matache

    poți să-mi spui, te rog, de unde se poate cumpăra metraj de bumbac organic?

    Apreciază

    1. Avatarul lui Mady

      Buna, pe blog am trecut toate sursele pe care le-am folosit eu: Textila Oltul, Intex SA din Romania. Toate sursele din Romania aici: http://www.global-standard.org/public-database/search/database/search_results.html. Am luat legatura cu producatorii prin mail sau telefon, am explicat situatia si am cerut cupoane, orice pot vinde din bumbac organic. Au fost deosebit de amabili si asa am acum lenjerii, fete de perna, tampoane din bumbac organic (nu am intalnit inca un refuz cand am povestit ce durere am).
      Din strainatate am cumparat din Franta de la: http://biotissus.com/fr/ (au niste reduceri ff interesante, iar eu am obtinut un cupon cu transport gratuit ka comanda peste 300 de euro) si http://www.tissus-nature.com/en/5-les-cotons-bio (am cumparat fir de bumbac organic) si din Anglia am luat mostre si fir de aici: http://www.organiccotton.biz/store/index.php?route=product/category&path=182_93.
      Acum exista si in Romania bumbac organic pe Fabrix.ro, numai de designer deocamdata, cu preturi mari. Dar situatia se va schimba in curand! Sanatate si tinem legatura!

      Apreciază

  2. Avatarul lui De unde mai luam bumbac organic de soi, capitolul 2 | Jurnal de comuniune

    […] in postul anterior despre bumbacul organic de soi, ca se gaseste bumbac organic si in Romania, prelucrat in Transilvania si exportat indata in tarile […]

    Apreciază

Care e parerea ta?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.